International

Peste 20 de persoane sunt date dispărute, după ce au încercat să ajungă în Europa pe mare. Tunisia și Libia, principalele puncte de plecare pentru migranţi

1 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 18 Mai 2024, ora 20:13

86 citiri

Peste 20 de persoane sunt date dispărute, după ce au încercat să ajungă în Europa pe mare. Tunisia și Libia, principalele puncte de plecare pentru migranţi

Record de migranți ajunși și pe țărmul Regatului Unit FOTO X/@SimonJonesNews

Douăzeci şi trei de persoane sunt date dispărute după ce au încercat să ajungă în Europa pe mare plecând din oraşul tunisian Nabeul.

Anunțul a fost făcut sâmbătă, 18 mai, de Garda naţională într-un comunicat, precizând că operaţiunea de căutare este încă în desfăşurare.

‘Dispăruţii s-au îmbarcat în noaptea de 3 spre 4 mai’, însă familiile lor nu au informat autorităţile decât după zece zile, a precizat Garda naţională tunisiană, de care depinde paza de coastă.

La ordinul procurorului din Nabeul, Garda a arestat cinci persoane implicate în organizarea traversării.

Tunisia este, alături de Libia, principalul punct de plecare pentru mii de migranţi care riscă traversări periculoase ale Mediteranei în speranţa de a ajunge în Europa.

Mai mult de 1.300 de migranţi au murit sau au fost daţi dispăruţi în 2023 în naufragii în apropierea coastelor tunisiene, a declarat Forumul tunisian pentru drepturi economice şi sociale (FTDES).

Săptămâna trecută, autorităţile tunisiene au semnalat o creştere cu 22,5% a numărului interceptărilor de migranţi din ianuarie până în aprilie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Garda naţională a anunţat că a ‘interceptat sau salvat’ 21.545 de persoane în primele patru luni ale anului în curs.

Sub impulsul Italiei, Uniunea Europeană a încheiat cu Tunisul un acord, foarte criticat în UE, ce prevede ajutoare financiare totale de 255 milioane de euro în schimbul unor eforturi sporite de reducere a acestor plecări.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), mai mult de 3.000 de persoane şi-au găsit sfârşitul în 2023 în Mediterana centrală, o creştere cu 60% faţă de anul precedent.

Quarterly Report - Editia 4



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.