International

Pilot de drone, o nouă specializare pentru forțele militare ucrainene. Se dorește ca fiecare pluton să aibă un operator de UAV

2 minute necesare pentru a citi articolul

La începutul lunii iulie, armata ucraineană, în parteneriat cu Ministerul pentru Transformare Digitală, a lansat inițiativa Army Of Drones.

Inițiativa strânge bani pentru achiziționarea de drone militare, desfășoară un program pentru donații civile de drone și colaborează cu școli de pilotaj de drone pentru a organiza cursuri de operare a dronelor pentru militari.

Chiar mai valoroși decât dronele în sine sunt operatorii de drone calificați, care sunt instruiți pentru a profita la maximum de această tehnologie.

Când a început războiul, mulți entuziaști civili s-au grăbit să devină piloți de drone. Însă lipsa de antrenament a multora a dus la pierderi substanțiale pe front, potrivit lui Maks, instructorul de la școala Dronarium.

„Au avut pierderi foarte mari”, a spus el. „Ei au privit zborul prin prisma condițiilor civile”.

În unele cazuri, Rusia a identificat și apoi a țintit pozițiile operatorilor prin exploatarea unei funcții de siguranță a dronelor concepute pentru a ajuta la aplicarea legii, potrivit declarațiilor ministrului pentru Transformare Digitală, Mihail Fedorov.

Nevoia urgentă de operatori calificați determină obiectivele ambițioase ale Ucrainei când vine vorba de formarea operatorilor de drone. „Intenționăm să formăm aproximativ 2.000 de operatori în următoarele două-trei luni”, a declarat Fedorov pentru Forbes Ucraina.

În timp ce pe rețelele de socializare ucrainene apar în mod regulat campanii de crowdfunding pentru a cumpăra drone unităților armatei, „cea mai importantă problemă pentru noi este lipsa piloților”, a declarat Maks, un instructor în vârstă de 45 de ani de la Dronarium, o școală de operatori de drone ce predă lecții pentru personalul militar din Kiev. Maks a ales să nu-și dezvăluie numele de familie din motive de siguranță.

„Există o mare problemă cu operatorii de drone în Ucraina”, a confirmat Anton Frolov, instructorul principal la școala de operatori de drone Kruk. „Nu avem suficient de mulți piloți cu experiență”.

Deprinderea abilităților de manevrare a dronelor face parte dintr-un amplu efort al organizațiilor militare și civile din Ucraina de a pregăti mii de operatori de drone pentru a le pilota în misiuni militare vitale de recunoaștere.

Nevoia de astfel de operatori e imensă din cauza rolului important pe care dronele îl pot juca în descoperirea pozițiilor inamice și a punctelor slabe ale armatei ruse.

„Dacă obținem controlul cerului, câștigăm războiul”, a declarat Frolov, citat de europa liberă.

Chiar și dronele mai puțin avansate, precum cele din comerț, joacă un rol cheie, potrivit comentariului pe rețelele de socializare al lui Samuel Bendett, analist de cercetare la Center for Naval Analyses, cu sediul în SUA.

Războiul dronelor

De la începerea războiului, atât armata Ucrainei cât și cea a Rusiei au trimis pe front drone militare avansate, capabile să zboare până la 300 de kilometri pentru a obține informații sau pentru a efectua lovituri letale.

Totuși, dronele civile sunt folosite și mai des, în special de partea ucraineană.

Costând doar o mică parte din prețul dronelor militare de top, modelele comerciale care au fost construite pentru fotografii și filmări aeriene sunt acum folosite pentru a repera tancurile inamice și depozitele de aprovizionare.

Oleksandr, instructorul șef al Dronarium, care a cerut să nu i se dezvăluie numele de familie, a declarat că școala sa pregătește în prezent aproximativ 400 de operatori pe lună în trei locuri din Ucraina.

El și-ar dori ca fiecare pluton să aibă un operator de drone. Având în vedere că forțele armate ucrainene sunt în număr de 700.000 de soldați pe timp de război, atingerea acestui obiectiv ar necesita mii de operatori instruiți.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *