International

Planul unei mari puteri de a invada Rusia VIDEO

3 minute necesare pentru a citi articolul

Luni, 11 Martie 2024, ora 05:33

424 citiri

Operațiunea secretă Unthinkable: Planul unei mari puteri de a invada Rusia VIDEO

Winston Churchill a dat ordin de întocmire a planului secret Unthinkable FOTO: Wikipedia

Epoca războiului s-a întors în Europa în 2022, odată cu invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin, după mai bine de 75 de ani de la terminarea ultimei conflagrații mondiale. Operațiunea secretă denumit Unthinkable a fost planul militar al lui Winston Churchill din 1945 de a invada Rusia de către forțele Statelor Unite și Marii Britanii.

Acesta avea ca scop lansarea unui atac surpriză asupra Uniunii Sovietice și forța guvernului comunist al lui Stalin să se retragă din Europa de Est, oprind răspândirea comunismului, potrivit Mirror.

Winston Churchill, prim-ministru britanic, va fi întotdeauna una dintre figurile vitale din istoria Marii Britanii, amintită în mare parte pentru conducerea sa din timpul războiului.

Statele Unite avertizează dur o țară din Europa: Tăiați legăturile cu Putin sau vă blocăm

Dar puțini au auzit de „Operațiunea Unthinkable”, unul dintre cele mai secrete planuri de război ale lui Churchill în timpul mandatului său. Nu avea nimic de-a face cu lupta împotriva naziștilor sau a Italiei – ci cu invadarea teritoriilor controlate sovietic.

Uniunea Sovietică – sau URSS, numele regimului comunist din Rusia între 1922 și 1991 – a controlat estul Germaniei și mari părți din estul Europei până în 1945, după ce naziștii au fost zdrobiți. Și Churchill a devenit îngrijorat de amenințarea comunistă din Europa, elaborând „Operațiunea Unthinkable” împreună cu cei mai apropiați consilieri militari ai săi.

Planul urmărea să împiedice Germania de Est și Polonia să trăiască sub dominația sovietică – se presupune că Churchill s-a simțit în mod special vinovat față de polonezii care au luptat pentru aliați în timpul războiului, dar acum ar fi conduși de Stalin.

Celebrul economist american Nouriel Roubini avertizează: Vine cea mai mare amenințare din 2024

La acea vreme, Statele Unite erau gata să-și mute armata pentru a lupta cu restul războiului în Japonia continentală – ceea ce însemna că Europa de Vest se va confrunta singură cu Stalin în primele luni și ani ai Războiului Rece. Când a venit ziua VE, armata britanică avea să se reducă drastic în dimensiune – ceea ce însemna că planul ar trebui să fie realizat în curând, potrivit The History Press.

Ideea a fost de a aduna trupele britanice, americane, poloneze și chiar germane pentru un mare atac asupra Armatei Roșii la 1 iulie 1945, forțându-le să părăsească Germania de Est și Polonia.

Într-un raport către Churchill întocmit de liderii militari britanici, scopul a fost descris ca „impunerea Rusiei voința Statelor Unite și a Imperiului Britanic”. Dar războiul ar fi fost un risc incredibil, riscând ca armata aliată să fie târâtă pe teritoriul sovietic și confruntată cu o iarnă rusească.

Schimbarea tactică a Rusiei, care s-a întors împotriva ei: Ucraina a dat lovitura, producând pagube de 1 miliard

Raportul militar a concluzionat două lucruri cu privire la plan. În primul rând, dacă obiectivul urma să fie „atins cu orice siguranță și cu rezultate de durată”, atunci era necesară înfrângerea Rusiei într-un „război total”.

În iunie 1945, Churchill a fost avertizat în mod corespunzător împotriva acestei mișcări, de teama de a prelungi ani de zile un război sângeros și care distruge resursele. Cu toate acestea, mai multe zone în care trupele aliate și sovietice erau față în față au creat încă un sentiment de anxietate față de riscul unui Al Treilea Război Mondial.

Dar nu a trecut mult timp până când Churchill a fost demis din funcție, la doar două luni după Ziua Victoriei și capitularea Germaniei naziste. „Operațiunea Unthinkable” a fost uitată, până când americanii au început să se teamă cu adevărat de amenințarea stalinistă – și Războiul Rece a început cu adevărat.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.