International

Portița găsită de administrația Biden pentru a aproviziona cu arme Israelul fără a avea nevoie de aprobarea Congresului

2 minute necesare pentru a citi articolul

Joi, 07 Martie 2024, ora 23:46

713 citiri

Portița găsită de administrația Biden pentru a aproviziona cu arme Israelul fără a avea nevoie de aprobarea Congresului

Benjamin Netanyahu, în mijlocul soldaților FOTO / Facebook Benjamin Netanyahu

SUA ar fi efectuat peste 100 de vânzări de arme către Israel, inclusiv mii de bombe, de la începutul războiului din Gaza, dar livrările au scăpat de supravegherea Congresului deoarece fiecare tranzacție a fost sub suma în dolari care necesită aprobare, scrie The Guardian.

Legea SUA privind controlul exporturilor de arme prevede excepții însemnate pentru vânzările de arme către aliați- pragul fiind de 25 de milioane de dolari pentru „echipamente de apărare majore”, definite ca fiind articole de mare valoare care necesită o lungă perioadă de cercetare și dezvoltare, dar acesta este de 100 de milioane de dolari pentru alte „articole de apărare”, cum ar fi bombele.

Livrările discrete către Israel s-au adăugat celor trei vânzări militare majore făcute publice de la începutul războiului: 320 de milioane de dolari pentru kiturile bombelor de precizie în noiembrie și 14.000 de obuze de tancuri în valoare de 106 milioane de dolari, respectiv 147,5 milioane de dolari pentru componente necesare fabricării obuzelor de artilerie de 155 mm în decembrie. Livrările de obuze de tancuri și de artilerie din decembrie a ocolit de asemenea revizuirea Congresului, fiind făcute în baza unei autorități de urgență.

În apărarea continuării vânzărilor de arme către Israel, administrația a susținut că acestea fac parte din angajamentul de bază al SUA față de autoapărarea Israelului.

„Continuăm să sprijinim campania Israelului pentru a ne asigura că atacurile din 7 octombrie nu se pot repeta. Am oferit asistență militară Israelului pentru că este în concordanță cu acest obiectiv. Susținem campania militară legitimă a Israelului, în conformitate cu dreptul umanitar internațional”, a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Cu toate că administrația Biden și-a înăsprit criticile cu privire la operațiunile militare israeliene în Fâșia Gaza și a eșecurilor de a permite ajutorul umanitar să ajungă la populația palestiniană în prezent în prag de foamete, a menținut totuși într-o manieră discretă un flux considerabil de muniție către Israel, subliniază The Guardian.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.