International

Premierul Benjamin Netanyahu a aprobat operațiunea militară în Rafah

2 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 16 Martie 2024, ora 23:18

651 citiri

Premierul Benjamin Netanyahu a aprobat operațiunea militară în Rafah

Reuniune a cabinetului de război al Israelului/ FOTO: JP

Premierul Benjamin Netanyahu a aprobat o operațiune militară în Rafah, oraș din sudul Gazei, care va include și evacuarea civililor, a anunțat vineri, 15 martie, biroul său, după reunirea cabinetului de război la începutul după-amiezii, scrie Jerusalem Post.

Operațiunea Rafah a fost una dintre pârghiile pe care Israelul le-a folosit pentru a face presiuni asupra Hamas să încheie un acord pentru eliberarea celor 134 de prizonieri ținuți în enclavă.

Comunitatea internațională s-a opus operațiunii militare temându-se pentru soarta celor peste 1,3 milioane de palestinieni din zona Rafah, mulți dintre ei au fugit acolo pentru a scăpa de bombardamentele din nordul Gazei.

Observatorii au declarat că noul anunţ privind planurile de atac asupra Rafah ar putea fi menit să pună presiune asupra Hamas în timpul eventualelor negocieri. Biroul lui Netanyahu a precizat că armata israeliană pregăteşte „aspecte operaţionale” şi evacuarea populaţiei civile din Rafah. Nu a fost dat un potenţial termen pentru asalt. Ar putea dura mai multe săptămâni pentru a pregăti forţa mare necesară pentru a ataca cele câteva mii de militanţi Hamas care, potrivit oficialilor israelieni, sunt stabiliţi în oraş.

Preşedintele american Joe Biden a spus că un atac asupra Rafah reprezintă o „linie roşie” dacă este întreprins fără suficiente precauţii pentru a proteja civilii. Puţini observatori au fost convinşi de promisiunile oficialilor militari israelieni de a crea zone protejate pentru a adăposti un număr mare de civili care să fie evacuaţi din oraş înainte de orice atac. Oficialii israelieni au declarat în mod repetat că distrugerea tuturor forţelor Hamas rămase în Rafah este esenţială pentru a-şi atinge obiectivele de război.

Ofensiva militară a Israelului în Gaza a provocat moartea a cel puţin 31.341 de persoane, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriu. ONU a avertizat asupra foametei în Gaza, iar urgenţa umanitară tot mai mare a determinat unele ţări să diversifice rutele de furnizare a ajutoarelor, inclusiv pe cale aeriană şi maritimă, deoarece accesul terestru în Gaza prin Iordania, Israel şi Egipt rămâne limitat. Vineri, o navă spaniolă care a parcurs un nou coridor maritim dinspre Cipru a început să-şi descarce încărcătura de alimente la un debarcader improvizat în largul coastei Fâşiei Gaza. Nu este clar cum vor fi distribuite ajutoarele. Luptele continuă în unele părţi din nordul şi centrul Gaza, inclusiv în jurul zonelor în care a fost pregătit debarcaderul.



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.