International

Premierul chinez, primit cu onoruri militare în Germania

3 minute necesare pentru a citi articolul

Cancelarul Olaf Scholz l-a primit marți pe prim-ministrul Li Qiang cu onoruri militare la Berlin. Acompaniați de un număr important de oficiali, cei doi lideri conduc consultările germano-chineze.

Tema principală a consultărilor este lupta împotriva schimbărilor climatice și restructurarea economică care derivă din aceasta. Agenda convorbirilor ar putea însă cuprinde și subiecte net mai sensibile, precum relațiile comerciale și războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei – pe care China, altfel decât Germania și aliații occidentali, nu îl condamnă.

Întrunirea din capitala germană este prima din ultimii cinci ani care are loc față în față. În timpul pandemiei, consultările guvernamentale între cele două țări s-au desfășurat în regim de videoconferință, subliniind parcă răcirea semnificativă a relațiilor dintre Germania și China.

Restrângerea tot mai mare a libertăților civile în China, tratamentul minorităților, dar mai ales ambițiile de mare putere ale Beijingului în regiunea Indo-Pacific, și mai presus de toate amenințările împotriva Taiwanului, stârnesc îngrijorare la Berlin.

De altfel, Beijingul va fi conștientizat faptul că Germania este din ce în ce mai interesată de situația de securitate din această zonă, pe care regimul comunist de la Beijing o consideră ca fiind sfera sa de influență.

Relații complicate

Marți, în paralel cu debutul consultărilor de la Berlin, Oficiul Federal pentru Protecția Constituției (BfV) a avertizat, parcă mai clar ca niciodată, asupra pericolelor pe care le reprezintă spionajul chinez pentru companiile germane. Momentul publicării documentului este cât se poate de sugestiv.

Din cauza „abordărilor sale cuprinzătoare în direcția colectării de informații, China reprezintă cea mai mare amenințare în ceea ce privește spionajul economic și științific, precum și investițiile străine directe în Germania”, se arată în raportul Protecției Constituției (serviciul german de contraspionaj) pe 2022, prezentat de șeful agenției, Thomas Haldenwang, alături de ministrul federal de interne Nancy Faeser.

Potrivit agenției, acțiunile serviciilor chineze au legătură directă cu ambițiile globale ale Chinei, respectiv cu obiectivul stabilit de conducerea statului și a partidului comunist, ca această țară „să devină o putere mondială cel puțin egală cu SUA până în 2049, scrie Protecția Constituției.

Deși China este cel mai important partener comercial al Germaniei, companiile germane se plâng că mediul politic din această țară este din ce în ce mai dificil. Conducerea statului, dar și a partidului chinez își exprimă tot mai clar dorința ca, atunci când sunt active în China, companiile internaționale să ignore complet aspectele politice și, cu atât mai mult, întrebările critice privind politica și drepturile omului.

De altfel, problema legii anti-spionaj din China ar putea face și ea obiectul consultărilor de la Berlin. Această lege facilitează incriminarea companiilor străine și a angajaților acestora de către autoritățile chineze, dacă aceștia se ocupă cu evaluarea statisticilor guvernului chinez.

Relațiile comerciale germano-chineze joacă un rol special în analiza de risc a Oficiului pentru Protecția Constituției. Mai ales investițiile chinezești în Germania sunt privite cu îndoială, pentru că ele „permit accesul la tehnologii, know-how sau proprietate intelectuală”, se mai arată în raport.

Relațiile bilaterale au intrat într-o etapă de auto-reflecție

De precizat că guvernul federal organizează în mod regulat consultări cu parteneri precum Franța, Spania sau Olanda, dar și cu țări de importanță strategică, precum China, India sau Brazilia.

Vorbind, luni, despre consultările guvernamentale Germania-China, Scholz le-a catalogat ”esențiale” și ”logice”, mai cu seamă în actualul context mondial.

Într-un interviu oferit televiziunii germane ARD, politologul Wu Qiang de la Beijing afirmă că Germania și China se află într-o fază de auto-reflecție și de neîncredere reciprocă. „Neîncrederea dintre China și Germania are la bază situația din Taiwan, războiul Rusiei în Ucraina, precum și relațiile cu SUA și relațiile economice germano-chineze”, a spus Wu, unul dintre puținii experți în politică internațională care își exprimă criticile în mod public în China, notează ARD.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.