International

Preot ucrainean, arestat pentru complicitate cu inamicul. A fost prins că milita pentru aderarea Zaporojie la Federația Rusă

1 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 18:40

171 citiri

Serviciul de securitate al Ucrainei (SSU) a demascat un alt complice al rușilor ca urmare a măsurilor contrasubversive în zonele de front din sudul Ucrainei.

Este vorba despre un diacon al uneia dintre bisericile Episcopiei Zaporizhia a UOC (MP), care a aprobat public organizarea unui referendum ilegal privind „aderarea” regiunii la Federația Rusă, conform ssu.gov.ua.

Cum făcea un preot ucrainean propagandă invadatorilor Ucrainei

Pentru a face acest lucru, a activat un profil pe rețeaua de socializare interzisă Vkontakte și, în numele său, a „repostat” apeluri de la bloggeri pro-Kremlin pentru a susține plebiscitul fals.

Comentând publicațiile rusești, el a îndemnat oamenii să vină la „secțiile de votare” și să „voteze” în favoarea țării agresoare.

În plus, în „postările” sale a negat existența poporului ucrainean, limba și cultura acestuia.

De asemenea, clerul a pus sub semnul întrebării suveranitatea statului și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor recunoscute internațional.

Materialele pentru conținut distructiv au fost preluate de la publicul propagandist al rețelei sociale ruse, inclusiv „Primăvara Rusă”.

O examinare independentă a materialelor publicate inițiată de SBU a confirmat activitățile conspirative ale persoanei implicate.

În timpul perchezițiilor la domiciliul acestuia, oamenii legii au găsit echipamente informatice cu dovezi ale infracțiunilor.

În prezent, clerul a fost înștiințat de suspiciuni pentru:

  • Art. 436-2 (justificare, recunoaștere ca legitimă, negarea agresiunii armate a Federației Ruse împotriva Ucrainei, glorificarea participanților săi);
  • Partea 1 a art. 161 (acțiuni intenționate care vizează incitarea la dușmănie națională și religioasă) din Codul penal al Ucrainei.

Însă nu s-a stabilit până în prezent ce măsură se va lua împotriva lui.

În prezent, este în desfășurare o anchetă preliminară pentru a stabili toate circumstanțele acțiunilor penale împotriva securității statului a Ucrainei.

Cercetările au fost efectuate de angajații SBU sub îndrumarea procedurală a Parchetului Regional Zaporizhia.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *