International

Președintele Serbiei a pus armata în stare de alertă, după confruntările de la granița cu Kosovo. Reacția comunității internaționale

2 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 27 Mai 2023, ora 07:15

32 citiri

Președintele Serbiei a pus armata în stare de alertă, după confruntările de la granița cu Kosovo. Reacția comunității internaționale

Confruntările dintre populaţia sârbă din Zvecan şi poliţie FOTO Twitter

Armata sârbă a fost pusă în alertă de către preşedintele Aleksandar Vucicşi, care a ordonat mai multor unităţi să se deplaseze în apropierea graniţei cu provincia Kosovo, în contextul ciocnirilor care au avut loc între poliţie şi sârbii din municipalitatea Zvecan, situată în nordul provinciei, a informat vineri agenţia de presă Tanjug.

Confruntările dintre populaţia sârbă din Zvecan şi poliţie au avut loc în contextul în care forţele de ordine interveneau pentru ca noul primar, etnic albanez, să intre în birou.

Votul în alegerile locale a fost boicotat de sârbii care reprezintă majoritatea în zonă.

Presa locală a transmis că poliţia din Kosovo a utilizat gaze lacrimogene într-o mulţime adunată în faţa clădirii municipalităţii.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a condamnat guvernul din Kosovo pentru accesul cu forţa în clădirile municipale din nordul ţării şi i-a cerut prim-ministrului Albin Kurti să intervină.

Blinken a afirmat că acţiunile din Kosovo sunt împotriva recomandărilor SUA şi a celor europene şi „au escaladat brusc şi inutil tensiunile, subminând eforturile de a ajuta la normalizarea relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia şi vor avea consecinţe asupra relaţiilor noastre bilaterale cu Kosovo”.

El a cerut tuturor părţilor „să se abţină de la orice alte acţiuni care vor accentua tensiunile şi vor promova conflictul”.

Ulterior, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania şi Statele Unite au condamnat decizia autorităţilor din Kosovo de a forţa accesul în clădirile municipale din nordul provinciei, cerându-le să se retragă şi să detensioneze situaţia.

„Condamnăm decizia Kosovo de a forţa accesul în clădirile municipale din nordul Kosovo, în ciuda apelului nostru la calm. Solicităm autorităţilor kosovars să se retragă imediat, să detensioneze situaţia şi să se coordoneze îndeaproape cu EULEX (misiunea UE) şi KFOR (misiunea NATO). în Kosovo”, au transmis cele cinci state într-o declaraţie comună postată pe site-ul web al guvernului britanic, conform Reuters.

„Suntem îngrijoraţi de decizia Serbiei de a ridica nivelul de alertă al forţelor sale armate la graniţa cu Kosovo şi cerem tuturor părţilor prudenţă maximă şi evitarea retoricii inflamante”, se mai arată în document.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *