International

Preşedintele sud-african neagă acuzațiile despre transportul de arme expediat Rusiei. Rezultatele unei investigații

1 minute necesare pentru a citi articolul

Duminica, 03 Septembrie 2023, ora 23:59

744 citiri

Preşedintele sud-african neagă acuzațiile despre transportul de arme expediat Rusiei. Rezultatele unei investigații

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud FOTO Facebook / Cyril Ramaphosa

Preşedintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a declarat duminică după-amiază, 3 septembrie, că o investigaţie efectuată în urma acuzaţiilor ambasadorului SUA la Pretoria despre expedierea către Rusia a unei nave încărcate cu arme la sfârşitul anului trecut nu a găsit dovezi că respectivul cargou ar fi avut la bord echipamente militare, relatează Reuters.

„Niciuna dintre acuzaţiile despre livrarea de arme către Rusia nu s-a dovedit a fi adevărată (…) Nu a fost emisă nicio autorizaţie pentru export de arme şi nu a fost efectuat niciun export de arme”, a precizat preşedintele sud-african.

Ambasadorul SUA la Pretoria, Reuben Brigety, a declarat presei locale pe 11 mai că Statele Unite sunt convinse că „arme şi muniţii au fost încărcate” la bordul unui cargou ancorat la începutul lunii decembrie într-un port din apropiere de Cape Town şi care apoi a pornit către Rusia.

Acuzaţiile au fost de la început negate de guvernul sud-african, iar preşedintele Ramaphosa i-a reproşat ambasadorului american faptul că a vorbit public despre o chestiune ce fusese deja discutată între Washington şi Pretoria şi ar fi trebuit, conform celor agreate, să rămână confidenţială până când autorităţile sud-africane vor fi elucidat cele reclamate de SUA. Şeful statului sud-african a anunţat ulterior public declanşarea unei anchete care să clarifice lucrurile şi ale cărei concluzii le-a comunicat duminică.

Africa de Sud a adoptat o poziţie neutră de la începutul invaziei ruse în Ucraina. Guvernul de la Pretoria a refuzat să se alăture apelurilor occidentale de a condamna Moscova, iar în februarie Africa de Sud a efectuat exerciţii navale comune cu Rusia şi China în apropierea coastei sud-africane a Oceanului Indian, stârnind reacţii critice la Washington.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.