International

Prima tara din UE care declara sfarsitul epidemiei si isi deschide frontierele

1 minute necesare pentru a citi articolul

Slovenia a proclamat sfarsitul epidemiei de COVID-19 pe teritoriul sau si si-a redeschis frontierele, chiar daca unele masuri preventive raman in vigoare.

“Astazi Slovenia are cea mai buna situatie clinica din Europa, ceea ce ne permite sa punem capat starii epidemice” declarate pe 12 martie in tara, a afirmat joi premierul sloven Janez Jansa, informeaza AFP.

Frontierele Sloveniei vor fi redeschise pentru toti cetatenii UE, in timp ce cetatenii altor state vor trebui sa stea in carantina.

Slovenia, tara cu 2 milioane de locuitori ce se invecineaza cu Italia, Croatia si Austria, a inregistrat in total 1.500 de contaminari si 103 de decese de COVID-19, cu putine noi contaminari in ultimele zile.

Unele restrictii vor ramane in vigoare, cum ar fi interdictia de adunari publice, obligativitatea de a purta masca si respectarea regulilor de distantare sociala.

Mai devreme in cursul acestei saptamani, guvernul sloven a anuntat ridicarea celor mai multe restrictii incepand de saptamana viitoare, printre care redeschiderea centrelor comerciale si a hotelurilor cu mai putin de 30 de paturi.

Potrivit radioului public sloven, prin declararea sfarsitului epidemiei statul evita prelungirea automata, pana la sfarsitul lui iunie, a unui set de masuri de sustinere economica votate pentru a ajuta populatia si afacerile. Prin urmare, aceste masuri se vor incheia la sfarsitul lunii mai.

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *