International

Putin caută noi recruți pentru armată. Condamnații ruși își vor putea ”curăța” cazierul dacă se înrolează și merg la război

2 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 20 Iunie 2023, ora 22:58

165 citiri

Putin caută noi recruți pentru armată. Condamnații ruși își vor putea ”curăța” cazierul dacă se înrolează și merg la război

Soldații ruși în Ucraina FOTO Twitter

Parlamentarii ruși au aprobat o lege care permite condamnaților să-și șteargă cazierul judiciar în schimbul alăturării la armata rusă, care a fost redusă la aproape 16 luni de la începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Măsura oficializează recrutarea prizonierilor pentru războiul din Ucraina, o practică lansată de grupul de mercenari Wagner anul trecut, înainte ca Ministerul Apărării să preia recrutarea prizonierilor la începutul anului 2023.

Duma de Stat, camera inferioară, a votat marți, în a doua și a treia lectură, în favoarea unui pachet de proiecte de lege, care ar permite actualilor și foștilor condamnați, precum și suspecților de infracțiuni să se înroleze în Ministerul Apărării, potrivit The Moscow Times.

Dacă va fi promulgată, legislația va șterge cazierul judiciar al celor care se înrolează în forțele armate după ce își încheie serviciul pe câmpul de luptă sau primesc o distincție de stat.

Cazierele penale ar putea fi șterse mai devreme dacă recruții sunt răniți sau dacă ating vârsta de pensionare de 65 de ani, prevede proiectul de lege.

„Un număr semnificativ de cetățeni a fost dezvăluit printre cei care doresc să intre în serviciul militar prin contract [dar] cu care nu pot fi semnate contracte”, se arată într-o notă care însoțește unul dintre proiectele de lege.

Faptele care nu pot fi grațiate

Un proiect de lege separat enumeră excepțiile de la infracțiunile grațiabile, care includ spionajul, trădarea, terorismul, infracțiunile sexuale și alte infracțiuni grave.

Aceste excepții nu se aplică membrilor actuali ai armatei, ceea ce înseamnă că, teoretic, aceștia ar putea fi grațiați de o condamnare pentru trădare sau viol înainte ca legea să intre în vigoare.

În cazul suspecților care sunt de acord să ia armele, autoritățile pot suspenda procedurile penale împotriva lor dacă riscă până la cinci ani de închisoare pentru infracțiuni cu premeditare sau până la 10 ani pentru acte de neglijență. Proiectul de lege menționează că infracțiunile comise după intrarea în vigoare a legii nu vor fi șterse.

Site-ul independent de știri Meduza a scris că formularea proiectului de lege le oferă, din punct de vedere tehnic, viitorilor recruți o „fereastră” pentru a comite infracțiuni înainte ca acesta să devină lege.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.