International

Putin face o greșeală colosală, fără să-și dea seama

3 minute necesare pentru a citi articolul

O țară NATO se teme de invazia Rusiei: Putin face o greșeală colosală, fără să-și dea seama

Putin a făcut o greșeală când a făcut declarații despre Finlanda FOTO: X

Strategia de securitate a statelor europene membre NATO s-a schimbat radical după începerea războiului Moscovei din Ucraina, iar creșterea cheltuielilor a devenit obligatorie. Acum, o țară care are o graniță de peste 1.300 de kilometri cu Rusia – Finlanda – se teme de o agresiune a acesteia, după ce Putin a declarat că va staționa militari în apropierea granițelor sale. Dar liderul de la Kremlin a făcut o greșeală colosală, fără să-și dea seama că nu are la dispoziție astfel de trupe, într-un moment când armata face noi mobilizări pentru front.

Și Finlanda, desigur, se bucură acum de protecția aliaților săi din NATO, ceea ce înseamnă că amenințarea lui Putin este puțin probabil să provoace anxietăți existențiale, potrivit Politico.

Dar această încercare de intimidare a lui Putin este eșuată. „Am avut, în general, relații ideale cu Finlanda. Pur si simplu perfect. Nu am avut o singură revendicare unul împotriva celuilalt, mai ales teritorială, ca să nu mai vorbim de alte zone.

”Pericolul galben” vine peste Rusia: Putin prins în capcană, neavând altă alternativă

Nici măcar nu aveam trupe; am scos toate trupele de acolo, de la granița ruso-finlandeză”, s-a plâns Putin într-un interviu acordat agenției de presă de stat RIA luna trecută. Chiar și așa, Finlanda a aderat la NATO. „Asta au decis ei. Dar nu aveam trupe acolo, acum vom avea”, a adăugat el.

Plângerea lui Putin seamănă mult cu cea a unui bătăuș sau partener abuziv care pretindea că totul era în regulă până când cealaltă persoană a mers la poliție sau s-a mutat. Într-adevăr, ne întrebăm dacă principalii ocupanți ai Kremlinului s-au gândit vreodată la efectul pe care cuvintele și acțiunile lor îl au asupra altor țări, deoarece, desigur, beligeranță Rusiei a fost cea care a determinat Finlanda să solicite aderarea la NATO.

Dar problema cu amenințarea constantă a altora este că necesită resurse considerabile. Dacă Rusia vrea să intimideze Finlanda anunțând că va răzbuna aderarea țării la NATO cu trupe la graniță, trebuie să aibă la dispoziție o mulțime de trupe. Și Rusia pur și simplu nu.

Mutarea lui Putin ce trimite o undă de șoc în țările NATO: ”Noi nu avem unde să ne retragem” din fața Rusiei

„Rușii nu vor avea resursele să construiască infrastructură, să producă noi arme grele și să recruteze un număr considerabil de forțe la granița noastră înainte de anii 2030”, generalul-maior în retragere Pekka Toveri, fost șef al informațiilor militare.

„Finlanda este un mediu operațional foarte solicitant, așa cum au aflat sovieticii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Sovieticii au numit-o țara cu „operațiuni în zona pădurilor de mlaștină” și necesită pregătire și echipamente speciale pe care nu le au.” Într-adevăr, cea mai mare parte a zonei de graniță a Finlandei este sălbăticie completă, care nu este potrivită pentru luptele mecanizate moderne.

Între timp, armata rusă este atât de întinsă încât la doar câteva luni după invazia sa pe scară largă a Ucrainei, Kremlinul și-a transferat deja trupele staționate în apropierea graniței finlandeze la serviciu în Ucraina – chiar dacă Putin susține că au fost îndepărtați în semn de prietenie cu Finlanda.

1 milion de turiști români afectați: O țară vizitată de ei în 2023 lovită de criză, creșteri de prețuri cu 70%

„Încă mai au cea de-a 138-a brigadă separată de pușcași în Kamenka [lângă Sankt Petersburg], la aproximativ 50 de kilometri de granița finlandeză”, a menționat Toveri. „Dar garnizoana este destul de goală, fără trupe pregătite pentru luptă, deoarece toate sunt în Ucraina. Și toate cele cinci brigăzi din apropierea noastră erau la jumătate de putere deja înainte de război.”

Și, deși ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a făcut comentarii denigratoare când Finlanda a aderat la NATO, nicio trupă nu a fost redistribuită la granița cu aceasta. Așa este extinderea excesivă a forțelor armate ruse, nu este deloc surprinzător că liderii finlandezi au reacționat calm la anunțul lui Putin.

Într-adevăr, forțele armate ruse s-au chinuit atât de mult să recruteze destui soldați pentru război, încât a fost nevoite să predea unele zone mercenarilor grupului paramilitar Wagner – ca să nu mai vorbim de recrutarea deținuților din închisoare. Aproximativ 100.000 de condamnați au fost deja recrutați pentru serviciul de război în schimbul libertății și, deoarece acești soldați prost pregătiți sunt uciși în număr mare, ei trebuie să fie reînnoiți în mod constant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.