International

Relația tensionată a lui Macron cu Scholz dăunează eforturilor de a proteja Ucraina

3 minute necesare pentru a citi articolul

Duminica, 10 Martie 2024, ora 05:32

0 citiri

Disputele dintre lideri reflectă stiluri personale divergente, precum și o ciocnire a intereselor naționale determinată de politica internă.

Nu este un secret pentru nimeni că relația dintre președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz a fost departe de a fi simplă . Resentimentele abia voalate din ultimele zile indică diviziuni mai profunde asupra Ucrainei, cum să confrunte și să stăpânească o Rusie agresivă și cum să construiască relații cu o America din ce în ce mai polarizată.

Din 1945, relațiile franco-germane s-au construit pe nevoia de reconciliere, atribuită istoric de soartă. Ele rămân esențiale pentru unitatea Europei și capacitatea acesteia de a acționa ca putere globală. Dar în această perioadă dificilă cauzată de război și de incertitudinea cu privire la angajamentele viitoare ale Americii, această legătură pare să slăbească, scrie The New York Times.

„Și cu greu puteți găsi un moment mai rău pentru o astfel de înstrăinare. Macron și Scholz, departe de a demonstra unitatea de scop și conducerea europeană în dorința lor de a se opune președintelui rus Vladimir Putin, au trecut să se certe despre ce țară ajută mai mult Ucraina”, subliniază publicația.

Disputele lor recente reflectă stiluri personale divergente, precum și o ciocnire a intereselor naționale determinată de politica internă. Publicația subliniază că ambii bărbați erau lideri, deși au ajuns la putere în moduri diferite. Macron a răsturnat politica tradițională franceză și a visat să conducă o Europă care renaște. Nu a fost nimic revoluționar în ascensiunea lui Scholz, un avocat social-democrat ferm și încăpățânat, care acum conduce o coaliție neliniștită de trei partide.

„Totuși, victoriile le-au dat încredere că sunt cei mai deștepți din sală și că au dreptate atunci când alții greșesc… Ego-ul face întotdeauna parte din politică, dar îi face mai dificil de gestionat ca parteneri pe scena internațională. ”, spune Camille Grand, fost oficial francez și angajat NATO, care lucrează în prezent la Consiliul European pentru Relații Internaționale.

Emmanuel Macron se simte confortabil în rolul de provocator. El se consideră un distrugător de gândire leneșă când spune că trimiterea trupelor occidentale în Ucraina „nu ar trebui exclusă”. Această remarcă provocatoare l-a înfuriat pe Olaf Scholz, care, potrivit lui Macron, este prea precaut și se bazează prea mult pe Statele Unite.

„Macron crede că limitele strânse ale răspunsului militar al Occidentului îi dau lui Putin o carte albă de facto și se îngrijorează că Scholz ar putea să nu înțeleagă pe deplin importanța angajării pe deplin a Europei în apărarea unificată necesară unei confruntări pe mai mulți ani cu Moscova”, relatează The New. York Times.

Pe de altă parte, Scholz se teme de o confruntare directă cu Rusia, chiar dacă Germania oferă Ucrainei mult mai mult ajutor financiar și militar decât Franța. Germania postbelică are o repulsie adânc înrădăcinată la orice indiciu de renaștere a militarismului după trauma nazistă, iar abordarea cancelarului reflectă acest lucru. Mulți din Germania au văzut declarațiile președintelui francez ca ignorând atât atitudinea germană conturată istoric față de război, cât și vulnerabilitatea strategică a țării – Germania nu este o putere nucleară.

„De când cele două țări au încheiat războiul în 1945 și s-au îmbarcat împreună pe calea către Uniunea Europeană, relația dintre Franța și Germania a fost întotdeauna prea importantă pentru a fi distrusă. Dar rareori a fost mai greu să se realizeze armonie în relația care a schimbat Europa postbelică. Acest lucru poate necesita un angajament reînnoit față de diplomație din partea ambilor lideri”, a concluzionat NYT.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.