International

Rusia nu câștigă războiul dintr-un motiv neașteptat

2 minute necesare pentru a citi articolul

Doi academicieni americani aduc dovezile: Rusia nu câștigă războiul dintr-un motiv neașteptat

Președintele Rusiei, Vladimir Putin FOTO / Kremlin.ru

Obiectivul inițial al lui Vladimir Putin de a subjuga Ucraina nu s-a realizat din cauza eșecului armatei sale, deși conflictul a trecut în al 3-lea an. Acum, doi academicieni americani de prestigiu de la Universitatea Berkeley arată că Rusia nu câștigă războiul dintr-un motiv neașteptat: pentru că Moscova gestionează prost propria economie.

Acțiunile Rusiei au creat o rană economică autoprovocată, iar șansele ca Ucraina să învingă în război se măresc, potrivit Business Insider.

Profesori de la Universitatea Berkeley din Statele Unite, Anatassia Fedyk și Yuriy Gorodnichenko au scris că șansele ca Ucraina să câștige războiul se măresc, mai ales dacă aceasta continuă să primească ajutor economic și militar din partea Occidentului.

Statele Unite avertizează dur o țară din Europa: Tăiați legăturile cu Putin sau vă blocăm

În timp ce perspectivele economice ale Kievului se îmbunătățesc, economia Moscovei „dă semne de tensiune”, au spus aceștia. Valoarea rublei, moneda Rusiei a scăzut în raport cu dolarul, în timp ce ratele dobânzilor au crescut vertiginos până la aproximativ 16% pentru a stimula moneda slăbită și pentru a combate inflația puternică din țară; prețurile au crescut cu 7,4% an pe an în februarie, aproape dublu față de ținta de 4% a băncii centrale.

Kremlinul pare să atragă mai puțini bani în aceste zile. În ciuda demonstrației lui Putin de sfidare față de sancțiunile occidentale, veniturile din petrol și gaze au scăzut cu aproximativ 24% în 2023, însumând venituri pierdute de aproape 100 de miliarde de dolari, potrivit datelor guvernului rus.

Rusia se confruntă, de asemenea, cu o problemă demografică uriașă, deoarece pierde oameni pe câmpul de luptă și se confruntă cu exodul cetățenilor (circa 1 milion) care au fugit din țară de la începutul războiului în urmă cu doi ani. Națiunea avea o lipsă de aproximativ 5 milioane de muncitori în 2023, conform unei estimări a agenției de știri ruse Izvestia.

Celebrul economist american Nouriel Roubini avertizează: Vine cea mai mare amenințare din 2024

Acest lucru este de forate rău pentru afaceri și productivitate, au avertizat economiștii. Economia Rusiei este acum cu 5% mai mică decât estimările dinainte de a invada Ucraina în 2022, potrivit Departamentului de Trezorerie al SUA.

Între timp, economia Ucrainei pare că se îndreaptă spre zile mai bune. În timp ce PIB-ul a scăzut cu aproximativ 30% în 2022, Fondul Monetar Internațional și-a ridicat estimarea de creștere pentru 2023 pentru națiune de la 2% la 4,5%.

Inflația, între timp, este de așteptat să se răcească la doar 5% în acest an, în scădere de la 26% la începutul lui 2023.

O țară aliată îi dă țeapă lui Putin: Mutare militară neașteptată, taie Rusia de pe listă

„Din partea Rusiei, cele mai multe dintre pierderile economice sunt rezultatul propriei gestiuni proaste și al sancțiunilor occidentale”, au spus Fedyk și Gorodnichenko. „Rusia, desigur, și-a îndreptat asupra ei toate aceste probleme. Cu siguranță nu câștigă războiul, nici militar, nici economic. Ucraina își revine din șocul inițial și, dacă asistența externă robustă va continua, va avea un nivel superior, chiar și în războiul de uzură”.

Ucraina va avea probabil nevoie de sprijin militar continuu din partea SUA și a altor țări europene, precum și de ajutor financiar continuu, au spus Fedyk și Gorodnichenko. De asemenea, Occidentul ar trebui să continue să vizeze economia Rusiei cu sancțiuni dacă Ucraina dorește să aibă o șansă, au adăugat ei.

„Toate aceste elemente nu sunt doar fezabile, ci și necesare urgent pentru a ajuta Ucraina să se apere”, au spus profesorii americani.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.