Miercuri, 13 Decembrie 2023, ora 02:07
291 citiri
Invazia pe scară largă a Ucrainei declanșată de către președintele Vladimir Putin în 2022 a înrăutățit legăturile dintre Rusia și Occident, tensiunile amenințând să se extindă în altă regiune din lume. Acum, amiralul Nikolai Yevmenov a declarat că Rusia își va revendica noi teritorii în regiunea arctică la Forumul de la Sankt Petersburg, din cauza ”extinderii NATO și a politicii agresive a Occidentului față de Moscova”.
Moscova a trimis cereri în 2001, 2015 și 2021 la ONU, propunând ca platforma sa continentală să fie formată din aproape 70% din Oceanul Arctic, suprapunându-se cu Zonele economice exclusive (ZEE) ale altor țări arctice, cum ar fi Danemarca și Canada, potrivit Newsweek.
Moscova plănuiește să se extindă în continuare în Arctica într-o mișcare de a contracara amenințările occidentale tot mai mari din regiune, a declarat șeful Marinei Ruse, amiralul Nikolai Yevmenov.
Alarma crește în Europa: Fenomenul provocat de Putin a lovit neașteptat armatele din NATO
Rusia a făcut pentru prima dată o cerere pentru extinderea graniței arctice în 2001, din cauza rezervoarelor de petrol și gaze neexploatate de pe fundul mării arctice, dar acest lucru a fost respins de Comisia ONU pentru limitele platoului continental.
Amiralul Nikolai Yevmenov a sugerat că Moscova ar urma să treacă la o acțiune și mai fermă pentru revendicarea acestui teritoriu, într-un discurs la Forumul Arctic de la Sankt Petersburg, din cauza „extinderii NATO și a politicii agresive a Occidentului colectiv față de Rusia”.
Fără a menționa războiul din Ucraina, Evmenov a spus că regiunea arctică este crucială pentru securitatea națională a Rusiei, unde a existat „o creștere a prezenței militare străine” pe fondul competiției pentru accesul la resursele sale.
Prăbușire a monedei unei țări din estul Mediteranei față de dolar: Minimum istoric, devalorizare cu 35%
Interesele naționale ale Rusiei au inclus „dezvoltarea zonei arctice ruse ca bază strategică de resurse și utilizarea sa rațională, inclusiv dezvoltarea la scară largă a platformei continentale în afara zonei economice exclusive de 200 de mile”.
Acest lucru ar asigura „funcționarea Rutei Mării Nordului ca o comunicare națională de transport”, le-a spus el politicienilor ruși și străini pe 7 decembrie 2023, potrivit unei transcrieri de pe site-ul Ministerului rus al Apărării de la Moscova.
Evmenov a condus Flota de Nord a Rusiei între 2015 și 2019. În acest timp, Moscova și-a consolidat capacitățile militare în Arctica cu noi submarine și nave de suprafață. De asemenea, noi baze au fost construite în arhipelagurile arctice îndepărtate ale Ținutului Franz Josef și Insulele Noii Siberiei, în timp ce bazele regionale existente au fost modernizate, a informat publicația de știri din Arctic Barents Observer.
Un senator american a găsit soluția opririi războiului din Ucraina: E în interesul SUA să-i dăm lui Putin un singur lucru
Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) a declarat într-un raport publicat în ianuarie 2023 că Moscova își sporește tacticile hibride în Arctica.
Bazele militare, aerodromurile și Flota de Nord ale Rusiei din regiunea Murmansk fac parte din investițiile sale în regiune, iar think tank-ul a avertizat că Moscova poate recurge la o incursiune limitată în Norvegia sau Finlanda în cazul unui război între NATO și Rusia.
Între timp, săptămâna trecută, agenția nucleară a Rusiei Rosatom și-a prezentat cele două noi reactoare RITM-200 care vor alimenta viitorul spărgător de gheață Chukotka.
Articol preluat de la: ziare.com