Sambata, 08 Octombrie 2022, ora 05:32
216 citiri
Invazia declanșată de Putin pe 24 februarie 2022 în Ucraina a schimbat natura relațiilor internaționale, prețurile pe piețele mondiale, dar și schimburile comerciale dintre state. Astfel, privită din China, Rusia a devenit un ”supermarket” pentru materii prime, dar în care nu investește.
China cumpără petrol și gaze naturale din Rusia la prețuri reduse, dar nu mai investește la Moscova în cadrul proiectului său denumit ”Drumul Mătăsii”, care a scăzut la zero, după începerea războiului, potrivit Asia News.
Cu economia în dificultate, Beijingul vrea să evite sancțiunile secundare din partea Occidentului și nu îi vinde lui Putin arme și muniții.
Mutarea lui Biden ce îi poate provoca insomnii lui Putin: Cel mai mare portavion din lume al SUA se apropie de Europa VIDEO
În schimb, săptămâna aceasta s-a produs un eveniment istoric pentru China la Bursa de valori din Moscova, unde yuanul (moneda sa) a devenit cea mai tranzacționată valuta străină, depășind dolarul american.
Cu toate astea, acest lucru, cu siguranță, nu va provoca sistemul financiar mondial bazat pe dolari, unul dintre lucrurile în joc în lupta pentru putere dintre China și Statele Unite.
În cadrul sistemului de plăti internațional SWIFT, yuanul s-a menținut pe poziția a 5-a în lume, după dolar, euro, yenul japonez și lira sterlină în tranzacțiile globale. Ca monedă de rezervă, ocupă un loc similar, cu 2,9%.
O țară de 86 de milioane de locuitori se alătură axei răului Rusia-China: Ne opunem ordinii mondiale unipolare condusă de SUA
În primele opt luni ale anului 2022, comerțul chino-rus a crescut cu 31,4% anual, ajungând la 117,2 miliarde de dolari. Importurile Chinei din Rusia au ajuns la 72,95 de miliarde de dolari în această perioadă.
Cu toate acestea, pentru Kremlin, acest lucru nu compensează pierderea piețelor europene. În 2021, comerțul dintre Rusia și Uniunea Europeană a fost de 253,4 miliarde de dolari SUA, comparativ cu peste 147 de miliarde de dolari cu China.
Unele bănci chineze, cum ar fi Banca Comercială a Chinei, au fost nevoite să-și închidă activitățile în Rusia, după ce Moscova a fost separată de sistemul bancar mondial. Investițiile directe chineze în Rusia în cadrul inițiativei Drumul Mătăsii au scăzut la zero în acest an.