International

Rusia va dispărea datorită unei decizii idioate

2 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 14 Mai 2022, ora 00:11

0 citiri

Un analist american, Alexander Motyl, profesor de științe politice la Universitatea Rutgers Newark, susține că situația actuală a Rusiei, în urma potențialului eșec al său din războiul din Ucraina, creează premisa unei similitudini cu criza din 1991 a Uniunii Sovietice. Expertul consideră este posibil ca Federația Rusă să se destrame datorită tensiunilor și slăbiciunilor sistemului și a incapacității lui Putin de a-și menține părțile și elitele împreună.

Factorii de decizie și analiștii occidentali se confruntă cu două mari întrebări legate de războiul catastrofal al lui Vladimir Putin din Ucraina: Ce ar fi dacă Rusia ar urma soarta Uniunii Sovietice și ar fi pe punctul să se prăbușească? Ce ar fi dacă procesul este determinat de factori interni și nu se poate face nimic în privința asta? potrivit The Hill.

Colapsul sovietic a fost o surpriză, dar și o contrariere pentru mare parte din Occident. Puțini lideri guvernamentali se așteptau atunci ca o superputere să dispară peste noapte și mai puțini au salutat perspectiva cu entuziasm.

Un lucru similar apare evident astăzi. Prăbușirea Rusiei este perfect posibilă, chiar probabilă, afirmă profesorul american Motyl. Și cu cât Occidentul începe să se gândească mai devreme la cum va arăta un colaps rusesc, cu atât mai bine, nu pentru că putem face multe pentru a-l stopa, ci pentru că el va avea consecințe zdrobitoare pentru întreaga lume.

Spionul Putin a pierdut din vedere un lucru crucial în Ucraina: Un analist japonez a descifrat războiul Rusiei

Putin crede că orice probleme apar în domeniul său (Rusia) trebuie să fie opera forțelor străine. Liderii sovietici au avut opinii similare. De fapt, slăbiciunile statelor lor au fost produse ale sistemelor lor politice și ale greșelilor politice, pe care liderii le-au făcut.

Perestroika lui Mihail Gorbaciov a fost un efort conștient de a remedia sistemul sovietic, care funcționa defectuos – și nu de a-l scăpa de influențele nefaste occidentale. Dimpotrivă, Gorbaciov a înțeles că deschiderea URSS-ului către lume l-ar putea salva.

Fostul comandant al trupelor SUA din Europa: Cum poate Occidentul să-l nenorocească definitiv pe Putin

Uniunea Sovietică s-a prăbușit deoarece Gorbaciov a slăbit Partidul Comunist, distrugând astfel cheia guvernării totalitare.

Rusia lui Putin nu este mai puțin disfuncțională. Hipercentralizarea puterii în mâinile unui lider posibil irațional cu iluzii de grandoare este o rețetă pentru decăderea instituțională.

Dacă Federația Rusă se destramă, acest lucru se va datora tensiunilor și slăbiciunilor inerente ale sistemului, incapacității lui Vladimir Putin de a-și menține părțile și elite sale împreună fericite și impactului catastrofal asupra Rusiei a deciziei sale idioate de a invada Ucraina, cu o armată care nu era pregătită pentru o asemenea aventură, apreciază profesorul de la Universitatea Rutgers Newark din Statele Unite.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *