Vineri, 30 Septembrie 2022, ora 23:44
169 citiri
Trupele ucrainene aproape au finalizat încercuirea trupelor rusești din Liman și au tăiat liniile de comunicații terestre critice care sprijină trupele rusești din zona Drobiseve-Liman, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind războiul.
Surse rusești au indicat că trupele ucrainene au finalizat probabil învăluirea grupării rusești din zona Liman joi seară. Un important corespondent militar rus a afirmat că forțele ucrainene au străpuns apărarea rusă la 10 km nord de Liman, și au tăiat drumul Torske-Drobișeve, care este ultima rută de aprovizionare și ieșire pentru rușii care țin linia la vest de Liman, aceasta fiind o situație „extrem de dificilă” pentru rușii care încearcă să se apere acolo.
Un blogger militar rus spune că trupele ucrainene atacă Liman din trei direcți și au tăiat accesul trupelor rusești la drumul critic Svatove-Liman, care este principala linie de comunicare terestră care susține gruparea rusă din interiorul orașului.
Mai mulți bloggeri militari ruși spun că este iminentă o cădere a Limanului dacă trupele rusești nu vor primi întăriri.
Liderul separatist al regiunii Doneţk recunoaşte că oraşul Liman este practic încercuit de armata ucraineană
Şeful administraţiei separatiste proruse din regiunea Doneţk din estul Ucrainei a anunţat vineri că oraşul Liman aflat în mâinile ruşilor în nordul acestei regiuni este „semi-încercuit” de armata ucraineană şi că veştile de pe front sunt „îngrijorătoare”, informează Reuters.
Într-un mesaj postat pe Telegram, Denis Puşilin, şeful administraţiei separatiste a autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a informat că satele Iampil şi Drobişeve de lângă Liman „nu mai sunt controlate de noi” (de forţele separatiste).
În timp ce preşedintele rus Vladimir Putin intenţionează să anexeze oficial vineri regiunea Doneţk, Puşilin a spus că „armata ucraineană încearcă cu toate mijloacele să umbrească acest eveniment istoric pentru noi”.
Liman, care înainte de război a avut o populaţie de circa 20.000 de locuitori, a fost capturat de forţele ruse în luna mai, după o bătălie prelungită. Oraşul a fost scena unor noi lupte de când forţele ucrainene le-a învins pe cele ruse în apropiere de regiunea Harkov, în timpul unei contraofensive declanşate luna aceasta.
Liman se află la nord-est de principalele două bastioane ale armatei ucrainene din Doneţk – Sloviansk şi Kramatorsk – şi la sud-est de Izium, în regiunea Harkov.
Vladimir Putin a semnat vineri tratatele privind anexarea la Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie după ce separatiştii proruşi din aceste regiuni au organizat aşa-zise referendumuri în zonele ocupate militar din Ucraina.
Rușii au organizat o ceremonie somptuoasă pentru anexarea teritoriilor ocupate, o decizie prin care vor să-și întărească amenințările cu arma nucleară și să descurajeze armata ucraineană eliberatoare din a-și recupera teritoriile.
Rusia revendică aproximativ 109.000 km pătrați din teritoriul ucrainean, sau aproximativ 18%, în plus față de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Anunțul lui Putin vine după ce liderii occidentali au exprimat critici dure la adresa Rusiei, președintele american spunând că SUA nu va accepta „niciodată, niciodată, niciodată” anexarea teritoriilor ucrainene.
De asemenea, Consiliul de Securitate ONU urmează să voteze, vineri, o rezoluție pentru condamnarea referendumurilor, conform Franței, care deține, în prezent, președinția organizației. Totuși, rezoluția nu are nicio șansă să treacă de veto-ul rușilor. Totuși, amenințările cu bomba atomică ale rușilor nu au reușit să aibă efectul scontat, iar contra-ofensiva ucraineană continuă în estul țării. Cei patru lideri instalați de Kremlin în regiunile ucrainene s-au adunat, vineri, la Moscova, înainte de ceremonie.
Kremlinul a avertizat că va considera atacurile asupra oricăror părţi din regiunile Ucrainei pe care urmează să le anexeze în cursul zilei drept acte de agresiune împotriva Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a mai spus că Rusia va încorpora „de jure” în propriul teritoriu porţiuni care nu se află sub controlul forţelor ruse, ca parte a demersului său. Cele patru teritorii – Herson și Zaporojie în sud și Donețk și Lugansk în est – reprezintă un coridor terestru pe care Rusia și-l dorește cu ardoare din 2014, de când a anexat ilegal Crimeea ucraineană. Împreună, cele cinci teritorii reprezintă în jur de 20% din teritoriul ucrainean.