International

Scandal diplomatic după vizita lui Lukașenko în Abhazia, republică nerecunoscută de Belarus

2 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 21:59

118 citiri

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a sosit în Abhazia și s-a întâlnit cu liderul republicii nerecunoscute internațional, Aslan Bzhaniya. Lukașenko a declarat că vizita sa nu a avut legătură cu nicio situație specială geopolitică, relatează „Echo Kavkaza”.

„Vrem să stabilim nu doar o punte de prietenie, ci relații foarte serioase. Iar economia, comerțul și legăturile economice ar trebui să devină fundamentul relațiilor noastre. Nimic altceva nu este dat”, a spus Lukașenko, clarificând că Belarus și Rusia își coordonează actiunile.

În cadrul întrevederii, ambii politicieni au menționat vremurile sovietice, iar Lukașenko chiar a spus că simte nostalgie pentru acele vremuri îndepărtate când, înainte de a fi președinte, a vizitat „țara sfântă” a Abhaziei.

„Principalul este că oamenii de aici trăiesc cu demnitate, pentru că acesta este un colț ceresc al pământului, iar oamenii de aici sunt sfinți. Îmi amintesc asta din vremea sovietică, când am vizitat locurile. Prin urmare, vrem să stabilim nu doar o punte de prietenie, dar relații foarte serioase”, a subliniat Lukașenko, adăugând în același timp că Rusia este gata să susțină aceste relații.

Trebuie menționat că Belarusul nu a recunoscut independența Abhaziei și a Osetiei de Sud. Când jurnaliştii l-au întrebat pe Lukaşenko de ce Minsk nu vrea să recunoască Abhazia ca republică independentă, liderul bielorus a răspuns la întrebare cu o altă întrebare. Dar, în același timp, nu a respins o astfel de posibilitate dacă președintele Putin îi spune despre o asemenea necesitate.

„Există o necesitate vitală în asta?… De îndată ce înțeleg, iar președintele îmi va spune că există o necesitate în asta”, a spus Lukașenko la emisiunea canalului de propagandă „Soloviev Live”.

Reacția de la Tbilisi

Vizita lui Lukașenka în Abhazia a provocat un scandal diplomatic. Astfel, Ministerul Afacerilor Externe al Georgiei l-a convocat pe ambasadorul Belarusului la Tbilisi, Anatoly Lis, după ce Aleksandr Lukașenko a vizitat Abhazia ocupată fără acordul autorităților georgiene. Agenția diplomatică a declarat că vizita președintelui în Belarus încalcă grav principiile și normele de bază ale dreptului internațional și a cerut clarificări suplimentare.

Partea georgiană și-a exprimat îngrijorarea extremă cu privire la sosirea lui Lukașenka în orașul Pitsunda, unde s-a întâlnit cu „președintele republicii” Aslan Bzhanii.

Ministerul a cerut părții bieloruse să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei și să nu recurgă la acțiuni contrare dreptului internațional.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *