International

Schimbare majoră față de o mare putere mondială

2 minute necesare pentru a citi articolul

Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 04:29

761 citiri

Declanșarea războiului din Ucraina de către Vladimir Putin a scos la iveală legăturile puternice dintre Rusia și cea mai mare economie din Europa.

Acum, cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania a făcut ”o greșeală” în privința Moscovei, de care Berlinul a fost dependent timp de decenii în privința energiei. În plus, oficialul a subliniat că așa ceva nu se va mai întâmpla, anunțând și o schimbare majoră față de China, printr-o reevaluare a relațiilor comerciale cu Beijingul.

Declarațiile cancelarului german de la un forum economic găzduit de ziarul Süddeutsche Zeitung au loc pe fondul îngrijorărilor raportate de industriile locale cu privire la abordarea Berlinului față de cel mai mare partener comercial al Germaniei, China, potrivit DW.

”Cu Rusia am văzut ce înseamnă să devii dependent de o resursă strategică precum gazul. Greșeala de dependență ca și în cazul Rusiei nu se va mai repeta”, a spus Olaf Scholz.

Capcana în care Ucraina nu trebuie să cadă: Putin creează o ”bombă uriașă ce ticăie”

Germania și-a schimbat radical politica față de Rusia după începerea invaziei din Ucraina, inițiind un program de înarmare în valoare de 100 de miliarde de euro. De asemenea, Berlinul a ajutat cu arme și echipamente militare Ucraina pentru a face față agresiunii ruse.

Cancelarul german Olaf Scholz a asigurat că diversificarea comerțului este în desfășurare și s-a referit la dependența de decenii a Berlinului de aprovizionarea cu energie rusă, catalogând-o drept o „greșeală” care nu se va repeta.

La sfârșitul lunii octombrie 2022, cancelarul german Olaf Scholz a acuzat Rusia de comiterea de ”crime de război”. ”Atacurile deliberate ale Rusiei asupra civililor din Ucraina constituie crime de război. În cele din urmă, bombardamentele și teroarea rachetelor Rusiei sunt un act de disperare, la fel ca mobilizarea rușilor la război”, a spus Scholz.

Germania și-a redus dependența de aprovizionarea cu energie rusă de la începutul invaziei Moscovei în Ucraina, găsind alte surse precum Norvegia, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite.

Putin nu-și mai poate salva pielea: Cum a ajuns izolarea Rusiei o piatră de moară pentru el

Separat de declarațiile cancelarului, ministrul german al Economiei, Robert Habeck a avut o reacție similară în privința schimburilor de afaceri cu China, cel mai mare partener comercial al Berlinului din prezent.

Habeck a declarat marți că Berlinul va limita garanțiile de investiții pentru companiile care fac afaceri cu China ca „un stimulent puternic pentru diversificare”, în timp ce Germania își reevaluează relația economică.

El a afirmat, în timpul unei călătorii la Paris, că va fi implementată o cotă „astfel încât nu toate garanțiile germane să vizeze o singură țară, adică China”. „Va exista o limită superioară pentru investițiile într-o anumită țară”, fiind discutată o cifră de 3 miliarde de euro, a spus Habeck.

De asemenea, Ministerul de Externe solicită legături mai strânse cu alte economii și mai multe controale asupra comerțului german cu China, inclusiv așa-numitele teste de stres privind dependența materială.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.