Marti, 28 Mai 2024, ora 00:55
41 citiri
Cancelarul german, Olaf Scholz, care se opune folosirii armelor germane împotriva unor ținte din Rusia, a dezvăluit că președintele rus Vladimir Putin i-a spus, în ajunul invaziei la scară largă, că Ucraina face parte din Rusia și și-a detaliat ideile imperialiste potrivit cărora granițele unei țări pot fi „schimbate cu forța”, fără a ține cont de dreptul internațional.
Liderul de la Berlin a auzit acest lucru în timp ce stătea în februarie 2022 „la acea masă lungă de care toată lumea își amintește”, scrie Ukrinform.
Putin l-a primit în vizită pe Scholz cu mai puțin de două săptămâni înainte să declanșeze războiul și l-a așezat pe liderul german la o masa lungă, la Kremlin, devenită faimoasă în timpul pandemiei de COVID-19. Cu o săptămână înainte liderul francez Emmanuel Macron a stat la aceeași masă.
Potrivit lui Scholz, întâlnirea cu Putin a durat patru ore. Dictatorul rus a vrut să demonstreze că Ucraina și Belarus fac parte din Rusia. Potrivit cancelarului, dictatorul belarus Aleksandr Lukașenko este conștient de poziția lui Putin.
Scholz a relatat de asemenea că i-a răspuns lui Putin că este exclus ca Ucraina să fie acceptată în NATO în următorii 30 de ani, după ce liderul de la Kremlin a justificat tensiunile dintre Moscova și Kiev prin faptul că țara vecină „se îndreaptă către NATO”.
Liderul rus i-a mai vorbit invitatului său german și despre „regimul nazist din Ucraina”.
„La asta i-am răspuns că președintele [Zelenski] este evreu. Imaginați-vă cât de absurd și rușinos este să justifici războiul [din Ucraina] în acest fel”, le-a spus Scholz celor prezenți la Festivalul Democrației.
Când un membru al publicului i-a strigat că livrările de armament către Ucraina „alimentează războiul”, Scholz l-a contrazis.
„Îi dăm Ucrainei ocazia să se apere (…) Oferim sprijin maxim pentru a împiedica reușita unui atac imperialist asupra unei țări vecine. Dar în același timp ne asigurăm că el nu escaladează într-un război major între Rusia și NATO”, subliniat Olaf Scholz.
El a mai spus că războiul din Ucraina ia vieți ucrainene și rusești „doar pentru ca într-o bună zi, peste 100 de ani, cărțile de istorie să nu poată să scrie nici măcar că Putin a cucerit câțiva kilometri de teritoriu”.
Articol preluat de la: ziare.com