International

Singura graniță Schengen a UE deschisă cu țara lui Putin

3 minute necesare pentru a citi articolul

Satul occidental de unde se vede Rusia, peste râu: Singura graniță Schengen a UE deschisă cu țara lui Putin

Un sat din Norvegia este granița UE cu Rusia FOTO / The Guardian

Un sat occidental îndepărtat își menține relațiile cordiale cu vecinii NATO de peste râu, de unde se vede Rusia. Acolo în apropiere există singura și ultima frontieră Schengen a UE deschisă cu țara lui Putin. Localitatea se numește Grense Jakobselv și se află în Norvegia, pe coasta Mării Barents.

Aici, localnicii și rușii din vecinătate împart încă bogăția apelor, peștele, dar există și un turn de veghe care monitorizează 24 de ore din 24 granița cu Rusia.

În ciuda invadării Ucrainei de către Rusia, în Marea Barents se mențin relații cordiale cu vecinii NATO în privința drepturilor de pescuit. Din satul Grense Jakobselv, unde granița norvegiană-rusă se întâlnește cu Oceanul Arctic, se poate vedea direct în Rusia, potrivit The Guardian.

În ciuda faptului că temperaturile apei de aici urcă rareori peste 10°C (50°F), în lunile de vară partea norvegiană este o destinație populară pentru pescuit, observarea balenelor beluga, relaxarea în soarele de la miezul nopții și, de la invazia rusă a Ucrainei, a privi în Rusia. „Toată lumea vrea să meargă într-unul dintre cele mai estice puncte militare ale Norvegiei și să arunce o privire în Rusia. Este ca și cum ai fi pe lacul Loch Ness”, spune Trygg Arne Larsen, un consilier militar.

Conflict major între Germania și Franța: ”Europa se află într-o situație gravă”

Satul nu mai are locuitori permanenți, dar mica sa biserică de piatră, capela regelui Oscar al II-lea, construită pe versantul dealului în 1869 pentru a marca granița, este încă în folosință. Mai multe autocaravane – inclusiv una cu înmatriculare rusă – sunt parcate cu fața la Marea Barents, care strălucește în lumina soarelui. La o scurtă călătorie cu mașina pe drum se află Storskog, ultima trecere a frontierei Schengen (a UE) rămasă în Rusia.

Dar asta nu înseamnă că Norvegia, membră a NATO, nu este în gardă. Un turn de veghe cunoscut sub numele de OP 247 este monitorizat de armata norvegiană 24 de ore pe zi. De sus, într-o zonă de living confortabilă, cu sală de sport, bucătărie și colecție considerabilă de DVD-uri și jocuri pentru soldații în afara serviciului, puteți vedea până în Vardø, unde Norvegia întreține radarele militare de supraveghere.

Totuși, tot aici cele două țări, în ciuda faptului că se află pe părți opuse ale războiului Rusiei în Ucraina, mențin o destindere neliniștită: împart marea.

Granița continuă la 12 mile marine de la gura râului, ceea ce înseamnă că navele rusești nu pot intra pe partea Norvegiei și invers. Dincolo de aceasta, Marea Barents – și stocul său valoros de cod – continuă să fie împărțit între cele două națiuni. Cele două țări se întâlnesc în continuare pentru a conveni asupra cotelor de pescuit – se întâlnesc săptămâna aceasta pentru a stabili nivelurile pentru anul următor.

Un savant american născut la Shanghai avertizează: Putin și Xi au o mare problemă, ca niciodată

Și deși Rusia a fost suspendată din Consiliul Internațional pentru Explorarea Mării (Ices) după invazie, Bjarte Bogstad, cercetător la Institutul de Cercetări Marine din Norvegia și reprezentantul norvegian Ices, continuă să colaboreze cu colegii săi ruși, pe care îi știe de zeci de ani.

Deși există tensiuni de la război, spune el, ambele țări văd avantajul menținerii unor relații cordiale în chestiunile legate de ocean, în ciuda „elefantului din cameră”.

Unele restricții noi sunt în vigoare. În portul din apropiere Kirkenes, unul dintre cele trei porturi norvegiene în care bărcile de pescuit rusești încă mai au voie să intre, navele care arborează pavilion rusesc sunt încă o prezență obișnuită.

Cu toate acestea, libertatea pescarilor de a se plimba a fost recent limitată, iar navele rusești nu mai pot folosi porturile norvegiene pentru reparații și întreținere, o lovitură majoră pentru afacerile locale.



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.