International

Soarta întregii campanii de vară a contraofensivei Kievului poate fi decisă în triunghiul Rabotino-Verbovoie-Novoprokopovka, trei sate din sud

3 minute necesare pentru a citi articolul

Soarta întregii campanii de vară a contraofensivei Kievului poate fi decisă în triunghiul Rabotino-Verbovoie-Novoprokopovka, trei sate din sud

Tancuri ucrainene în timpul unei operațiuni armate FOTO Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine

După eliberarea localității Robotîne trupele ucrainene au luat în vizor următoarea redută a rușilor de pe aceeași axă care duce la Melitopol, localitatea Novoprokopivka, pe care însă încearcă să o flancheze cu ajutorul a două unități de trupe aeropurtate, relatează Forbes. Între satele Rabotino, Verbovoie și Novoprokopovka, se decide soarta întregii campanii de vară din sudul Ucrainei.

Între satul Rabotino, eliberat de ucraineni în urmă cu o săptămână, și satul Verbovoie, aflat încă sub controlul forțelor ruse, probabil s-a format o gaură în apărarea Rusiei, pe care doar forțe slabe încearcă să se închidă. Acolo se află și cele mai slabe fortificații ale liniei principale de apărare rusă. Toate acestea au produs o criză pentru Forțele Armate Rusiei.

Pe 29 și 30 august, trupele ucrainene au fost văzute la periferia Verbovei și pe înălțimile de la est de Novoprokopovka. Capturarea zonei Novoprokopovka le va deschide calea către Tokmak, dar va fi greu de străbătut: pentru aceasta, Forțele Armate ale Ucrainei trebuie să securizeze flancul de la Verbovoie.

În următoarele săptămâni, soarta întregii campanii de vară poate fi decisă în triunghiul Rabotino-Verbovoie-Novoprokopovka. Forțele Armate ale Ucrainei au încă un avantaj și inițiativă datorită introducerii mai multor brigăzi noi în luptă la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august. Cu toate acestea, problema pentru comandamentul ucrainean este că a epuizat deja aproape toate rezervele disponibile, în timp ce Forțele Armate RF tocmai au început să transfere noi unități în direcția principală.

Trupele ucrainene și-au continuat ofensiva împotriva liniei de apărare fortificate rusești situate la sud și la est de sat. La est de Rabotîno, linia era ruptă, unități ucrainene au fost văzute la câțiva kilometri sud-est, lângă satul Novoprokopovka. Cu toate acestea, avansarea ulterioară a Forțelor Armate ale Ucrainei este împiedicată de faptul că flancurile de la orașul Orekhovo la Rabotino sunt pisate de artileria rusă. Acest lucru complică livrarea de întăriri, muniție și evacuarea răniților. Pentru a securiza flancurile, Forțele Armate ale Ucrainei încearcă să elibereze satele de la est și vest de Rabotino – Verbovoie și Kopani. Pe 30 august, unitățile ucrainene au ajuns la periferia orașului Verbove.

Comandamentul rus este conștient de pericolul unei breșei: un număr impresionant de rezerve ale forțelor ruse au început să sosească în zona Rabotîno. O parte semnificativă a rezervelor Grupului de Sud a fost deja trimisă în luptă, iar acum ar trebui să ne așteptăm la transferul de trupe din alte direcții, scrie publicația rusă independentă Meduza.io.

Infanteria uşoară ucraineană, cel mai probabil elemente de recunoaştere, s-au infiltrat la est de fortificaţiile de câmp ruseşti de lângă Verbove. Filmările publicate miercuri arată infanterie ucraineană la periferia de nord-vest a Verbove, sugerând că apărarea rusă slăbește acolo.

Filmările, însă, nu indică faptul că forțele ucrainene au stabilit controlul asupra zonei în acest moment, iar bloggeri militari ruși au susținut că forțele ucrainene nu au încălcat linia defensivă din jurul Verbove.

Statul Major ucrainean a raportat miercuri că forțele ucrainene au făcut progrese cu succes pe liniile Novodanilivka – Novopokropivka (4-15 km sud de Orikhiv ) și Mala Tokmacika – Verbove (7-18 km sud-est de Orikhiv). Filmările publicate la începutul săptămânii arată că forțele ucrainene au avansat puțin la sud de Klișchiivka (6 km sud-vest de Bakhmut).

Un blogger militar pro-Kremlin a recunoscut că forțele ucrainene au înaintat în direcția Volodîne (la 13 km sud de Velika Novosilka) la granița regională Donețk-Zaporojie și că forțele ruse au trebuit să se retragă de pe mai multe înălțimi în zonă.

Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ucrainene avansează treptat pe flancul sudic la Bahmut. General-colonel Oleksandr Sîrski a raportat că forțele ucrainene resping încet contraatacurile rusești, cu cele mai intense angajamente în apropiere de Bahmut, Kurdiumivka (12 km sud-vest de Bakhmut), Iahidne (direct la nord de Bakhmut) și Andriivka (9 km sud-vest de Bakhmut).

Forțele ruse au continuat atacurile asupra liniei orașului Avdiivka – Donețk, dar nu au obținut noi câștiguri teritoriale miercuri. Un milblogger pro-Kremlin a susținut că forțele ruse au reluat atacurile asupra Marinka (la vest de orașul Donețk), în timp ce Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au continuat să respingă atacurile rusești asupra Marinka.

Postul de ieri al Statului Major ucrainean pentru ziua 553 a invaziei pe scară largă a Rusiei, pe pagina sa Facebook, arată grupul de recunoaștere din spatele liniilor inamice în regiunea Dnipropetrovsk.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.