International

Strategii ruși spun că Moscova nu este pregătită pentru un atac surpriză al NATO

3 minute necesare pentru a citi articolul

Duminica, 10 Martie 2024, ora 03:19

185 citiri

Strategii ruși spun că Moscova nu este pregătită pentru un atac surpriză al NATO

Bombardiere americane/FOTO: Defense

Strategii ruși susțin că armata lui Vladimir Putin are nevoie de sisteme mai robuste pentru a se apăra împotriva unui atac surpriză al NATO care ar avea loc sub forma unor lovituri de rachete convenționale, un avertisment care vine în timp ce NATO desfășoară un exercițiu masiv în apropierea graniței de nord a Rusiei, scrie Business Insider.

Un articol recent din Voiennaia Mîsl („Gândirea militară”) susține că un scenariu probabil este un „inamic probabil” – posibil SUA și aliații săi NATO – lansează un baraj masiv de rachete asupra instalațiilor vitale ale Rusiei, o strategie care seamănă foarte mult cu a Rusiei. „Un atac ar putea începe cu o lovitură globală rapidă alături de mai multe lovituri masive cu rachete și bombe de aviație asupra infrastructurii administrativ-politice și militar-industriale a țării”, potrivit unui rezumat al articolului oficial al agenției de presă TASS, care recomandă extinderea misiunilor și echipamentului Forțele Aerospațiale Ruse (VKS).

Cum anume ar ataca NATO Rusia în acest scenariu nu este clar, deși analiștii ruși par să descrie ceea ce armata americană ar numi „operațiuni multi-domeniu”. Articolul vorbește despre „formațiuni operative comune” care constau din „grupuri de trupe multirol combinate compacte, extrem de mobile, capabile să producă pierderi grele infrastructurii administrativ-politice și militaro-industriale în toate sferele: la sol, pe mare, în aer, în spațiul cosmic și în spațiul cibernetic”.

Atacul ar fi precedat de „provocari” pentru a justifica un război, precum și de desfășurarea de forțe în apropierea Rusiei. „Inamicul va întreprinde acțiuni potențial agresive, inclusiv provocări, în scopul controlării situației, precum și să intensifice toate tipurile de activități de informații. În plus, poate începe desfășurarea de grupuri de atac de portavioane și nave cu rachete ghidate sub pretextul Avioanele inamice, inclusiv bombardiere strategice și drone, vor începe să efectueze zboruri regulate în apropierea granițelor naționale ale Rusiei”.

Atacul în sine ar începe cu o ofensivă aeriană masivă (și până în 2030, atac din spațiu), „constând într-o lovitură globală rapidă (instantanee) și mai multe (de la 2-3 la 5-7) rachete și lovituri aeriene masive”, avertizează autorii articolului.

Această strategie percepută a NATO de lovituri masive riscă să oblige Rusia să-și folosească armele nucleare, în special armele nucleare tactice, pentru a se apăra.

În octombrie 2022, fostul director al CIA și generalul de armată în retragere David Petraeus a avertizat Rusia că utilizarea unei arme nucleare împotriva Ucrainei va declanșa un răspuns greu al NATO care va scufunda întreaga flotă a Mării Negre și va „elimina” forțele terestre din Ucraina „pe care să-l vedem și să identificăm”.

Ce-i lipsește armatei ruse

Poate că nu întâmplător, presa rusă a făcut publicitate articolului exact când NATO a început Nordic Response 2024, un exercițiu amplu de 11 zile care implică peste 20.000 de soldați, 50 de nave și 100 de avioane care operează în Norvegia, Finlanda și Suedia. Aderarea Finlandei și Suediei la NATO face ca Rusia să se îngrijoreze de securitatea vastei sale frontiere din nord. În 2020, SUA au trimis bombardiere B-52 în Marea Barents, care se învecinează cu teritoriile arctice ale Rusiei.

În mod previzibil, experții ruși au cerut mai multe cheltuieli pentru apărare. Aceasta ar include extinderea echipamentelor și misiunilor Forțelor Aerospațiale Ruse, inclusiv dezvoltarea de drone și alte arme mai avansate, crearea unui sistem automat de control al focului (probabil bazat pe Inteligența Artificială.

Apelul de a crește cheltuielile pentru puterea aeriană vine în momentul în care cheltuielile Rusiei pentru apărare explodează, Kremlinul deturnând o treime din bugetul național pentru a finanța armata și războiul din Ucraina. Potrivit unor estimări, aceasta este de trei ori mai mare decât în ​​2021, înainte de începerea războiului . În timp ce Forțele Aeriene Ruse au avut un oarecare succes în sprijinirea trupelor terestre – deși cu un cost mare – în timpul ofensivelor rusești recente, performanța sa generală în război a fost surprinzător de ineficientă.

În mod ironic, lovitura cu rachete pe care experții militari ruși acuză Occidentul că o planifică este o imagine în oglindă a modului în care Rusia însăși ar duce un război. „Gândirea militară rusă s-a unit în general în jurul ideii de „apărare activă” în cazul unui război NATO-Rusia”, a declarat Julian Waller, expert în Rusia la Centrul de analize navale din Arlington, Virginia, pentru Business Insider. „Astfel încât, din cauza așteptărilor asupra unor lovituri cinetice copleșitoare în fazele inițiale ale Occidentului, Rusia trebuie să fie capabilă să reziste la acestea, în timp ce atacă infrastructura militară și civilă critică. Aceasta implică utilizarea intensă a rachetelor cu rază lungă de acțiune și lovituri ale VKS.”Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.