International

SUA si aliatii sai reprezinta trecutul, Rusia si China viitorul

2 minute necesare pentru a citi articolul

Andrey Bystritskiy, decan al Facultății de Comunicații și Media din Moscova, a dat un interviu unei publicații din China, în care a susținut că în prezent administrația Biden încearcă să unească aliații pentru a stopa expansiunea Chinei și Rusiei, pe plan internațional. De asemenea, profesorul universitar consideră că Statele Unite și țările occidentale prietene reprezintă trecutul, iar Rusia și China viitorul.

Un exemplu în acest sens, este recentul plan anunțat de SUA de a construi o bază spațială în Marea Britanie, în încercarea de a evita amenințările venite din partea Rusiei și Chinei, potrivit opiniei jurnaliștilor chinezi de la Global Times.

Bystritskiy, care este și președintele Fundației pentru dezvoltare și susținere al Clubului de discuții Valdai din capitala Rusiei, apreciază că vizita de acum 50 de ani a lui Henry Kissinger, consilier de secutitate națională al Statelor Unite a fost deoesebit de importantă, la acea vreme.

Rusia atenționează SUA privind intențiile sale: În doar câteva minute, Europa va fi destabilizată

”Kissinger a decis să apeleze la China în anul 1971, iar îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări a contribuit la crearea unui echilibru al puterilor, nou pentru lumea de atunci. Noutatea a fost că, de-a lungul timpului, China s-a transformat într-un alt jucător de mare putere, complet independent, dar asta a durat foarte mult timp”.


Întrebat dacă astăzi s-ar putea găsi o altă personalitate similară cu Kissinger, decanul a dat un răspuns clar. ”Apariția unui gânditor strategic precum Kissinger, pare puțin probabilă astăzi în Statele Unite. SUA și-au dat seama că nu pot învinge URSS-ul și că o confruntare nu era benefică pentru America, însăși”.

Profesorul rus apreciază că ar putea exista o colaborare între cele trei țări SUA-Rusia-China. ”După 50 de ani, vedem că este posibilă o strategie de interacțiune constructivă între aceste trei state din triunghiul SUA-Rusia-China.

Rusia și China, mutare pe plan global: Suntem cea mai puternică alianță, mai tare decât NATO și Pactul de la Varșovia

Dar, punctul meu de vedere este că principale eforturi ar trebui făcute de Statele Unite. Astăzi, ele trebuie să reconsidere radical configurația lumii actuale și rolul acesteia. În același timp, Washingtonul trebuie să-și dea seama care sunt, de fapt, interesele sale”.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *