Oamenii de știință de la Centrul universitar Svalbard din Norvegia, care au efectuat cercetări în regiunea arctică au constat cu uimire un fenomen ce evoluează dramatic, odată cu trecerea timpului. O substanță prinsă în permafrostul înghețat de milioane de ani, gazul metan evadează din adâncuri pe măsură ce ghețarii se topesc, contribuind la încălzirea planetei și la schimbări climatice catastrofale pe glob.
O nouă cercetare arată că gazul metan vechi de milioane de ani prins sub gheață iese la suprafață, cu potențialul de a încălzi și mai mult planeta. Pe măsură ce Arctica se încălzește, se adaugă la creșterea nivelului mării de-a lungul coastelor noastre și la instabilitatea atmosferei care contribuie la fenomenele noastre meteorologice extreme, potrivit CBS News.
Comunitatea Svalbard din Norvegia este cea mai nordică și cu cea mai rapidă încălzire din lume. Ceea ce oamenii de știință învață acolo îi ajută pe americani să înțeleagă schimbările care au loc în Statele Unite.
Un colos necunoscut descoperit la 2.000 de metri adâncime: Este de două ori mai mare decât Burj Khalifa VIDEO FOTO
În Svalbard, un grup de insule apropiate de Polul Nord, Hodson și colegii săi detectează gaz metan care gâlgâie prin izvoarele de apă subterană. Ca parte a cercetării lor, au verificat 123 de izvoare. Au găsit metan în toate, în afară de una.
„Retragerea glaciară este principalul motor al evadării gazelor aici”, a spus Andy Hodson, glaciolog la Centrul Universitar din Svalbard, Norvegia. „Ceea ce scapă este destul de modest, dar ceea ce este acolo jos este destul de vast”, a spus expertul.
Emisiile de dioxid de carbon de la mașini și fabrici sunt principalul motor al schimbărilor climatice și pot rămâne în atmosferă timp de sute de ani. În timp ce metanul este de scurtă durată în atmosferă, este mult mai bun la captarea căldurii.
Un aliat al SUA dă un avertisment dur Israelului și Mossadului: Situație neașteptată în războiul cu Hamas VIDEO
Sursele primare de metan provin din producția de combustibili fosili și din agricultură. Peste 100 de țări, inclusiv SUA, au semnat Global Methane Pledge, care este un angajament de a reduce emisiile cu 30% până în 2030.
Însă Hodson este îngrijorat că contabilizarea lumii cu privire la cantitatea de metan emisă în fiecare an nu include gazul care iese din Arctica.
„Dacă va veni un uriaș val natural de metan, atunci asta va schimba planificarea noastră pentru gestionarea metanului”, a spus el. „Contează dacă ne vom angaja în gestionarea responsabilă a metanului”, a adăugat el.
Permafrostul, o pătură înghețată de sol, poate bloca cantități masive de gaz metan antic în subteran. Pe măsură ce un ghețar se retrage, spațiul se poate deschide la marginea permafrostului, ceea ce permite apoi gazului să scape.
Ghețarii dispar și în Svalbard, cu adevărat. „Este dramatic să vedem schimbările de la an la an”, a spus Jack Kohler, un glaciolog american de la Institutul Polar Norvegian, care consiliază guvernul norvegian cu privire la schimbările din Arctica.
Secret al lui Putin de 20 de ani, dezvăluit de un american: Dovezile arată că 99% șiretlicul este real
De două ori pe an, Kohler vizitează un avanpost îndepărtat numit Ny Alesund, unde se află cea mai nordică stație de cercetare din lume. Acolo, el măsoară un ghețar numit Kronebreen, unul dintre cei mai mari dintre cei 1.500 de ghețari din Svalbard. În 30 de ani, el a observat că Kronebreen s-a retras cu 2,5 mile (4 kilometri).
„Documentăm efectul schimbărilor climatice la nivel local aici”, a spus Kohler. „Am colegi pe tot globul care fac lucruri similare și toți văd același lucru”, a adăugat el.
„Problema este atunci când acolo sus sunt mai puține precipitații de iarnă și apoi acea cantitate mare de topire înseamnă că există o pierdere generală”, a spus Kohler, stând aproape de fața ghețarului.
Kohler și colegii săi au modelat condițiile viitoare de topire pentru ghețarii din Svalbard. În general, au concluzionat, până în 2100, ghețarii își vor pierde gheața de două ori mai repede decât acum.
Articol preluat de la: ziare.com