International

Suma pe care Ucraina o va primi în următoarele două luni de la Uniunea Europeană

1 minute necesare pentru a citi articolul

Vineri, 08 Martie 2024, ora 20:56

82 citiri

Suma pe care Ucraina o va primi în următoarele două luni de la Uniunea Europeană

Premierul Ucrainei Denis Şmîhal se află în România FOTO Twitter / Denis Şmîhal

Ucraina va primi 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană în următoarele două luni, a declarat vineri premierul Denîs Şmîhal, relatează Reuters.

Guvernul se aşteaptă să primească 4,5 miliarde de euro în martie şi încă 1,5 miliarde de euro în aprilie, a declarat Şmîhal într-o şedinţă de guvern.

„În acest an, ne propunem să primim aproximativ 16 miliarde de euro de la Uniunea Europeană. Ucraina va avea resursele necesare pentru a lupta şi a învinge. Este obiectivul nostru cheie şi vom face tot ce este posibil pentru aceasta”, a afirmat Şmîhal.

În contextul în care războiul împotriva Rusiei se află acum în al treilea an, Ucraina este dependentă în mod critic de sprijinul economic şi militar al aliaţilor săi occidentali.

Miliardele de euro de ajutor economic acordate în primii doi ani de război au ajutat guvernul să menţină stabilitatea macroeconomică, să tempereze inflaţia şi să asigure plata la timp a pensiilor şi a salariilor din sectorul public.

Ucraina canalizează cea mai mare parte a veniturilor sale bugetare interne pentru a-şi finanţa eforturile de apărare.

Datele Ministerului de Finanţe au arătat că Ucraina a primit aproximativ 73,6 miliarde de dolari în finanţare externă în 2022 şi 2023.

Dar în primele două luni ale acestui an, Kievul a primit doar 1,2 miliarde de dolari, deoarece pachetele majore de finanţare au fost amânate sau blocate.

Ministrul de finanţe, Serhi Marcenko, a declarat că ţara are nevoie de aproximativ 3 miliarde de dolari pe lună pentru a face faţă în 2024.

Uniunea Europeană a aprobat luna trecută un program de finanţare pe patru ani în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, în timp ce ajutorul militar şi economic din partea Statelor Unite rămâne în impas.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.