International

”Sunt ilegale și ilegitime. Nu au niciun efect juridic”

2 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 28 Septembrie 2022, ora 16:53

69 citiri

Ministerul Afacerilor Externe prezintă, miercuri, într-un comunicat oficial, poziţia României privind aşa-zisele „referendumuri” organizate în regiunile ucrainene, arătând că România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a aşa-ziselor „referendumuri” desfăşurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina.

”România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a aşa-ziselor „referendumuri” desfăşurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea şi sprijinul nemijlocite ale forţelor de ocupaţie ruse, ale căror rezultate finale au fost anunţate astăzi. România nu recunoaşte rezultatele acestor aşa-zise „referendumuri”, care sunt ilegale şi ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional şi, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic”, transmite MAE.

Potrivit Ministerului de Externe, ”prin organizarea acestor aşa-zise „referendumuri”, Federaţia Rusă demonstrează încă o dată că acţionează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional şi contrar responsabilităţilor pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are, în calitate de garant al păcii şi securităţii în lume. Acest comportament nu poate fi tolerat de comunitatea internaţională”.

”În Rezoluţia cu privire la „Agresiunea împotriva Ucrainei”, adoptată cu o majoritate covârşitoare la 2 martie 2022, Adunarea Generală a ONU a subliniat că niciun câştig teritorial realizat prin folosirea forţei sau ameninţării cu forţa nu poate fi recunoscut ca legal. Astfel de acţiuni instigate, sprijinite şi organizate de forţele de ocupaţie ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum şi o încercare a Kremlinului de a-şi legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparţinând altui stat suveran. Prin acest comportament Moscova urmăreşte schimbarea prin forţă a graniţelor Ucrainei, ceea ce constituie un act clar de încălcare flagrantă atât a Cartei ONU, cât şi a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, arată MAE.

”România reafirmă sprijinul ferm pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei şi face apel la toate statele să respingă încercările Federaţiei Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acţiuni similare”, se mai precizează în comunicatul oficial.

Citește și:

Rusia atacă România?

Recentele declarații ale președintelui rus Vladimir Putin obligă la reflecții!
Mobilizarea parțială a armatei Federației Ruse aduce îngrijorare cu privirea la un posibil război mondial,…Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *