International

Sute de manifestanți anti-regim din Iran, condamnați la închisoare. 23 riscă pedeapsa cu moartea

1 minute necesare pentru a citi articolul

Un număr de 400 de manifestanţi anti-regim din Iran au fost condamnaţi la închisoare doar în capitala iraniană Teheran, informează dpa.

Acest lucru a fost anunţat marţi de un purtător de cuvânt al sistemului judiciar din Teheran, potrivit agenţiei de presă ISNA. Pedepsele cu închisoarea variază de la 2 la 10 ani. Alţi 70 de manifestanţi au fost condamnaţi la plata unor amenzi grele.

Observatorii se aşteaptă ca manifestanţii aflaţi în arest în alte oraşe din Iran să primească pedepse la fel de lungi cu închisoarea.

Activişti în domeniul apărării drepturilor omului au raportat că cel puţin 18.000 de participanţi la manifestaţii au fost arestaţi până acum în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran, care durează de aproape trei luni.

În noiembrie, primii manifestanţi au fost condamnaţi la moarte. Lunea aceasta a avut loc a doua execuţie a unui manifestant, ceea ce a generat reacţii de indignare în Iran şi pe plan internaţional.

Cel puţin 23 de manifestanţi riscă pedeapsa cu moartea, potrivit unor media iraniene. Mişcarea de contestare a fost declanşată de decesul la 16 septembrie al tinerei kurde Mahsa Amini, reţinută de poliţie pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei.

Pe lângă sancţiunile internaţionale legate de disputa nucleară, Teheranul este acum de asemenea supus sancţiunilor pentru violarea drepturilor omului.

Citește și:

Forțele iraniene de represiune împușcă femeile în zona genitală. Mărturiile medicilor care le tratează în secret

Medicii și asistentele din Iran au constat că femeile care ajung la spital de la proteste sunt împușcate altfel decât bărbații care demonstrează. Forțele iraniene țintesc protestatarele…

Fotbalist iranian de 26 de ani, condamnat la moarte! Sindicatul jucătorilor a luat atitudine și cere anularea pedepsei

FIFPRO, federația internațională a asociațiilor fotbaliștilor profesioniști, a reacționat la știrea conform căreia fotbalistul iranian Amir Nasr-Azadani urmează să fie executat.
Amir…Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *