International

Tactica ”neagră” folosită pentru a surprinde Rusia

3 minute necesare pentru a citi articolul

O armă a schimbat dramatic războiul din Ucraina: Tactica ”neagră” folosită pentru a surprinde Rusia

Operator de drone ucrainean pe câmpul de luptă FOTO: Voice of Ulkraine

Luptele grele care se dau pe frontul din Ucraina în ultimele 5 luni au demonstrat că războiul clasic cu divizii de tancuri care atacă furibund, a devenit istorie. Acum, o armă a schimbat dramatic conflictul modern dintre Kiev și Moscova: drona reprezintă o forță de neînlocuit pe front, iar Ucraina a utilizat tactica ”neagră” de pătrundere prin întuneric pentru a surprinde Rusia.

Supravegherea permanentă cu ajutorul dronelor a făcut mișcarea extrem de dificilă a trupelor pe câmpul de luptă din războiul din Ucraina, dar există încă modalități de a evita detectarea, spun experții militari, potrivit Foreign Policy.

Comandantul militar superior al Ucrainei, generalul Valery Zalujni, a spus recent că războiul împotriva Rusiei a intrat într-un impas în care niciuna dintre părți nu pare în prezent capabilă de o străpungere strategică.

O mare putere europeană și 800.000 de români loviți de o criză gravă: Gaură de 60 de miliarde de euro

Motivele lipsei de progres includ sistemul formidabil de apărare stratificată al rușilor, dorința de a suporta pierderi mari de vieți și materiale și contraatacuri locale feroce. Atacurile inițial necoordonate și prost executate ale Ucrainei, precum și unele întârzieri în livrarea de arme occidentale și limitele cantităților și tipurilor de arme date Ucrainei, au jucat cu siguranță și ele un rol.

Unii analişti susţin însă că avansul ucrainean a fost oprit de ceva mult mai fundamental decât câmpurile minate şi tranşeele: caracterul schimbător al războiului în sine, în care supravegherea cu drone a devenit esențială.

Dronele omniprezente și alte tehnologii fac posibilă urmărirea, în timp real, a oricăror mișcări ale trupelor de ambele părți, făcând aproape imposibilă ascunderea forțelor în masă și a concentrațiilor de vehicule blindate de inamic. Aceeași supraveghere se asigură apoi că forțele, odată detectate, sunt imediat lovite de baraje de artilerie, rachete și drone sinucigașe. Susținerea oricărei încercări de descoperire a devenit cea mai dificilă propunere.

Un pericol uriaș planează asupra Ucrainei: Riscul nu vine din Rusia, ci de la o mare putere militară occidentală

Cu alte cuvinte: dacă inamicul poate vedea totul pe și în spatele liniilor frontului, inclusiv unități și chiar trupe individuale care se deplasează în spate, atacul la sol clasic format din formațiuni blindate în masă este mort. În cursa veche a tacticilor militare dintre ascunderea și detectarea, aceasta din urmă pare să fi câștigat – cel puțin până când următorul val de tehnologie va schimba din nou echilibrul.

Războiul dronelor ester decisiv în războiul din Ucraina

Există diferite moduri de a reduce sau chiar de a refuza inamicului capacitatea de a efectua urmărirea în timp real. A rămâne ascuns cât mai mult posibil de ochii inamicului pune accent pe dispersare și ascundere.

Dar a rămâne ascuns are de-a face și cu factori simpli de mediu care au influențat succesul și eșecul pe câmpul de luptă de-a lungul istoriei militare, cum ar fi terenul, ora din zi și condițiile meteorologice.

Majoritatea atacurilor ucrainene au loc înainte de zori sau seara târziu, sub acoperirea întunericului. Motivul este simplu. Fără suficientă lumină, este mult mai dificil pentru operatorii ruși de drone să detecteze atacatorii. Deși dronele cu camere cu infraroșu pot vedea în întuneric și sunt utilizate pe scară largă, ele sunt mai costisitoare decât dronele obișnuite – și, prin urmare, mult mai puține ca număr decât simplele drone de zi, creând lacune în acoperire de-a lungul frontului care pot fi exploatate.

Cea mai iubită țară de români pentru turism îl ajută masiv pe Putin: Afacerile necurate ce pompează miliarde Rusiei

Ciclul zilei și al nopții dictează astfel ritmul operațional în moduri pe care doctrina și antrenamentul militar modern nu le subliniază întotdeauna. În al doilea rând, natura terenului fizic poate provoca sau întrerupe un atac.

În al treilea rând, condițiile meteorologice capătă o nouă importanță. Încă o dată, motivul este simplu: multe drone nu pot funcționa în condiții de vânt puternic, ploaie abundentă sau temperaturi sub zero.

Dincolo de lumina zilei, teren și vreme, există și alți factori care fac câmpul de luptă din Ucraina mai puțin transparent decât cred unii comentatori. Acestea includ utilizarea de bruiaj și alte tehnologii de război electronic care blochează sau reduc capacitatea celeilalte părți de a detecta soldați și vehicule. În acest moment, Ucraina și Rusia duc o luptă continuă pentru adaptarea tehnologică, prin folosirea tehnicilor de bruiaj.

Eveniment Quarterly Report



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.