International

Țările NATO ajută la finanțarea războiului lui Putin cu 22 de miliarde de dolari

3 minute necesare pentru a citi articolul

Adevărul dramatic scos la iveală: Țările NATO ajută la finanțarea războiului lui Putin cu 22 de miliarde de dolari

Țări NATO ajută la finanțarea războiului lui Putin, susține CREA FOTO: Bulwark

Un raport recent al Centrului pentru cercetare în energie și aer curat (CREA) din Finlanda arată un adevăr dramatic: multe țări NATO și UE ajută la finanțarea războiului lui Putin din Ucraina. Astfel statisticile dezvăluie că Europa a achiziționat energie din Rusia de 22 de miliarde de dolari în primele 8 luni din 2023. Deși UE s-a angajat să reducă toate importurile de combustibili rusești, acest lucru nu se va întâmpla înainte de anul 2027, susțin experții.

Conform ultimelor estimări, țările europene au pompat peste 22 de miliarde de dolari în cuferele Rusiei în timpul războiului în acest an, ajutând la finanțarea invaziei Ucrainei cu achiziții de energie, chiar dacă Occidentul încearcă să preseze Moscova să pună capăt războiului, potrivit The Messenger.

Cifra reprezintă totalul achizițiilor de combustibili fosili din Uniunea Europeană (UE) în ultimele opt luni, inclusiv petrol și gaze – și, deși cifrele sunt mai mici decât erau înainte de invazia Rusiei din februarie 2022 a Ucrainei, ele sunt o ilustrare clară a provocării pentru continent, în timp ce încearcă să se îndepărteze de dependența sa de Moscova.

Putin pus în încurcătură de SUA: Atacarea infrastructurii Ucrainei la iarnă vine cu o lovitură de baros pentru Rusia

Scopul Europei este de a reduce toate importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027. Și, în timp ce UE a făcut progrese în direcția acestui obiectiv, de exemplu, doar aproximativ 15% din totalul importurilor de gaze ale Europei în prima jumătate a acestui an au venit din Rusia, în scădere față de 45% în 2021 – tăierea a fost un proces lent.

Continentul a început să-și reducă consumul de energie, a făcut noi investiții în energie verde și a căutat furnizori alternativi de combustibili fosili – dar multe dintre aceste măsuri vor dura timp pentru a da rezultate.

În perioada intermediară, Rusia continuă să câștige miliarde de euro din vânzările către Europa, conform cifrelor compilate de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat din Finlanda.

Topul celor mai poluate orașe din România, Europa și în lume: Surpriză mare pe primele 20 locuri în țara noastră VIDEO

Ce mai cumpără România din Rusia?

Grupul anticorupție Global Witness, care a estimat că, deși importurile totale de gaze către Europa din Rusia au scăzut, datorită unei reduceri a livrărilor de gaz prin conducte, transporturile maritime de gaz natural lichefiat (GNL) au crescut.

Transporturile de GNL către Europa din Rusia s-au ridicat la 22 de milioane de metri cubi între ianuarie și iulie anul acesta – în creștere cu 40% față de aceeași perioadă din 2021, înainte de invazia Ucrainei. Numai acele livrări au însemnat venituri de aproximativ 5,7 miliarde de dolari pentru Rusia.

„Țările UE cumpără acum majoritatea aprovizionării Rusiei (de GNL)”, a spus Global Witness, „sprijinind una dintre cele mai importante surse de venit ale Kremlinului”. Cei mai mari clienți de GNL ai Rusiei din Europa au fost în primele 7 luni din 2023: Spania – 7,5 milioane mc, Belgia – 7,1 milioane mc, Franța – 4,5 milioane mc. Alte țări: Țările de Jos, Grecia, Portugalia, Finlanda, Italia și Spania.

Trei dintre primii cinci destinatari ai acestor transporturi de GNL se află în Europa: Spania, care este acum estimată a fi al doilea cel mai mare cumpărător din lume de GNL rusesc, Belgia și Franța. Numai acest fapt subliniază cât de complicat s-a dovedit pentru Europa să înceteze dependența de Rusia. Cele trei țări sunt puncte importante de distribuție pentru aprovizionarea cu GNL către alte națiuni europene.

SUA, avertisment dur unei țări prietene: A băgat 100 de miliarde în buzunar de la ruși, dar vine lovitura

Alte date ale CREA arată care sunt țările din Europa care au cumpărat cei mai mulți combustibili fosili (LNG, gaze naturale pe conducte, petrol, produse petroliere) Rusia în iulie 2023: 1.Ungaria – peste 0,4 miliarde dolari, 2.Bulgaria – 0,3 miliarde dolari, 3.Slovacia – peste 0,2 mld dolari, 4.Cehia –0,2 mld dolari, 5.Spania- 0,15 mld dolari. România nu se mai regăsește pe lista importurilor Rusiei la petrol, LNG, cărbune, produse petroliere, în iulie 2023, dar apare la LPG (gaze petroliere lichefiate) -0,02 mld euro și gaze naturale -0,1 mld euro, conform CREA.

Ca răspuns la cifrele recente, UE și-a subliniat eforturile de a-și reduce dependența generală. Un purtător de cuvânt al blocului a declarat reporterilor săptămâna trecută că „deși volumele de GNL au crescut, este încă un nivel relativ mic și o cotă foarte mică din importurile noastre totale de energie”.

„Că anumite capitale europene cumpără mai mult GNL din Rusia decât înainte de război arată că pur și simplu nu ne mișcăm suficient de repede pentru a înlocui gazul cu surse regenerabile”, a spus Jonathan Noronha-Gant, un activist pentru combustibili fosili la Global Witness.

„Guvernele trebuie să se trezească la realitatea dependenței noastre de gazele fosile și să vină cu un plan de urgență pentru o eliminare completă – începând cu interzicerea comerțului cu gaz rusesc, care îi umplu buzunarele lui Putin”.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.