International

Tensiunile dintre Rusia și Ucraina, resimțite și în Adunarea Generală a Națiunilor Unite. Înfrângerea suferită de ruși, la ONU

2 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 07:53

0 citiri

La câteva ore după ce Rusia a lansat atacuri aeriene pe scară largă în Ucraina, cele două naţiuni s-au duelat în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, înainte de un vot probabil în această săptămână privind condamnarea sau nu a demersului Moscovei de a anexa regiuni parţial ocupate din Ucraina, transmite CNN. Adunarea Generală a respins categoric o încercare a Rusiei de a permite ca votul privind anexarea să se desfăşoare prin vot secret.

Ambasadorul Ucrainei la ONU a fost aplaudat, în timp ce delegatul Rusiei a fost întâmpinat cu tăcere.

Ambasadorul Ucrainei, Sergiy Kyslytsya, şi-a început discursul spunând: „Ziua mea a început acum aproape 14 ore, deoarece ţara mea era atacată” şi şi-a descris familia refugiată într-o clădire.

„Familia mea se afla într-o clădire rezidenţială atacată, fără a putea merge într-un adăpost antiatomic, deoarece nu exista electricitate. Pentru că Rusia a ucis deja unii dintre membrii familiei mele şi nu vedem niciun sfârşit pentru această cruzime”, a spus Kyslytsya.

Se aşteaptă ca o dezbatere cu peste 66 de vorbitori să ducă la un vot asupra unei rezoluţii care condamnă ferm anexiunile Rusiei şi le declară ilegale în conformitate cu dreptul internaţional.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că a văzut un cinism periculos în sală, cu ţări care se coalizează împotriva Moscovei, şi şi-a bătut joc de naţiunile care au acuzat ţara sa că a încălcat Carta prin invadarea Ucrainei.

Adunarea Generală a respins categoric o încercare a Rusiei de a permite ca votul privind anexarea să se desfăşoare prin vot secret. Votul în favoarea unui vot nesecret a fost de 107 naţiuni. Treisprezece s-au opus. Treizeci şi nouă de naţiuni s-au abţinut.

Rusia a lansat luni 84 de rachete de croazieră asupra Ucrainei, potrivit unor oficiali ucraineni, care au declarat că au fost lovite instalaţii de infrastructură critică, care se ocupă în principal de aprovizionarea cu energie, lăsând mai multe regiuni fără curent electric.

Cel puţin 11 persoane au murit şi 64 au fost rănite în aceste atacuri, au precizat oficialii.

Citește și:

Monstrul invizibil de sub podul Kerci
Monstrul invizibil de sub podul Kerci

Predicțiile mele de acum jumătate de an, împărtășite prin interviuri pentru ziarul Adevărul și articole pentru Ziare.com, au fost confirmate: conflict de durată care nu se va finaliza anul…Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *