International

Trump poate fi ”îngropat” de omul pus de el într-o funcție cheie

4 minute necesare pentru a citi articolul

Singurul om care îl poate salva pe Joe Biden: Trump poate fi ”îngropat” de omul pus de el într-o funcție cheie

Biden îl poate învinge pe Trump, iar o persoană importantă îl poate ajuta FOTO: Forbes

Toți analiștii din America prevăd fără discuție o nouă bătălie între Joe Biden și Donald Trump pentru noul mandat de președinte al Statelor Unite la alegerile din noiembrie. Însă singurul om care îl poate salva pe Biden și-l menține la Casa Albă este Jerome Powell, șeful Fed, omul pus în funcție de Trump.

Modul în care va juca președintele Fed în următoarele șase luni ar putea schimba alegerile către Biden sau Trump, spun experții. Jerome Powell și-ar dori foarte mult să rămână în afara politicii, mai ales într-un an electoral. Președintele Rezervei Federale nu vrea să fie perceput ca fiind un cal în cursă în luna noiembrie, mai ales când unul dintre caii menționați – Donald Trump – îl va ataca cu siguranță din orice unghi poate, potrivit Business Insider.

Powell, care a fost numit președinte al Fed de Trump și apoi menținut în funcție de Joe Biden, a făcut tot posibilul pentru a sublinia că Banca centrală este deasupra luptei politice. El a subliniat în mod repetat că el și ceilalți membri ai Comitetului Federal pentru Piața Deschisă se concentrează doar pe datele economice atunci când vine vorba de o decizie privind politica monetară – care, în prezent, este dacă să reducă ratele dobânzilor.

Dezvăluirea ce pune pe jar estul NATO: Mutarea nebună a lui Putin, care depășește de 3 ori SUA și Europa

La o audiere de miercuri, reprezentantul Patrick McHenry, republicanul din Carolina de Nord care prezidează Comitetul pentru Servicii Financiare a Camerei, a remarcat că unii oameni preziceau că Fed va reduce ratele dobânzilor de mai multe ori în acest an, în timp ce alții au prezis că nu va face nimic.

Dincolo de argumentul academic, dacă Fed va reduce ratele dobânzilor are o influență politică semnificativă în acest an. Economia și percepțiile cu privire la aceasta vor fi factori vitali pentru a determina ce fac alegătorii atunci când se îndreaptă spre urne în toamnă.

„Implicit, explicit, pasiv sau activ, Fed ia decizii care pot avea o influență mare asupra economiei și a rezultatelor economice”, a declarat Skanda Amarnath, directorul executiv al grupului Employ America. „Fed contează pentru starea economiei, iar starea economiei nu este irelevantă pentru rezultatele electorale”.

În acest moment, economia SUA este într-o formă destul de bună. Piața muncii este robustă, iar creșterea este puternică. Inflația scade din nou, deși nu a ajuns încă la ținta de 2% a Fed. O aterizare uşoară – ceea ce înseamnă că lucrurile se stabilesc înapoi pe pământ fără o recesiune – este în vedere.

Avertisment al unui fost șef al Serviciilor Secrete: Există un pericol grav din partea lui Putin asupra unei puteri occidentale

Inflația s-a redus, dar prețurile sunt încă mai mari decât înainte. La fel și ratele dobânzilor, pe care Fed le-a majorat pentru a combate inflația. Alegătorii sunt nemulțumiți de prețurile mai mari și, de asemenea, se simt împovărați de ratele mari ale dobânzilor.

Când va reduce Fed dobânzile?

Casa Albă nu poate să se întoarcă în timp și să inverseze creșterea bruscă a inflației – în care Fed, așteptând prea mult să ridice ratele dobânzilor, a dat o mână de ajutor. Dar scăderea ratelor dobânzilor ar trebui să-i facă pe oameni să se simtă mai bine în privința condițiilor economice și le-ar putea oferi democraților și lui Biden un impuls.

În timp ce Fed a proiectat că va începe să reducă ratele la un moment dat în acest an, momentul este o întrebare deschisă. Martie? Mai? Iunie? Mai tarziu? Răspunsul la această întrebare ar putea influența serios rezultatul din noiembrie.

„Ratele dobânzilor sunt un motiv important pentru care oamenii sunt frustrați, independent de inflație, indiferent de orice alte rezultate economice ar putea fi frustrante”, a spus Amarnath.

O țară dă lovitura: Pune mâna pe 100 de miliarde de dolari cu o singură semnătură

Fed este un organism independent conceput pentru a fi în afara politicii, deci nu este supus presiunilor pe termen scurt, deoarece încearcă să administreze economia. Au existat momente în trecut când președinții au încercat să-l influențeze – adesea cu rezultate dezastruoase.

„Nu cred că Powell se gândește dacă Trump sau Biden îi vor spune să reducă sau să majoreze ratele”, a declarat Elizabeth Pancotti, directorul inițiativelor speciale la Roosevelt Forward.

„Îl cred pe Powell pe cuvânt că nu face politici pentru a pune în mod explicit degetul pe cântar pentru un partid sau un candidat la președinție în detrimentul celuilalt, dar cu siguranță Fed trebuie să gestioneze riscul politic”, a spus Sarah Binder, un politolog de la Universitatea George Washington.

Powell se plimbă pe frânghie chiar acum în mai multe moduri. Riscurile economice ale deciziilor Fed sunt reale pentru Statele Unite – dacă va reduce ratele prea devreme, inflația ar putea începe să crească din nou, iar dacă așteaptă prea mult, ar putea împiedica economia și împinge țara într-o recesiune.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.