International

Trupele ucrainene, pe punctul de a cuceri un oraș-cheie dintr-o regiune anexată ilegal de Putin. 5000 de soldați ruși prinși în ”buzunarul” Liman

3 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 01 Octombrie 2022, ora 15:03

26 citiri

Forțele ucrainene au încercuit trupele ruse în orașul Liman, în estul țării, într-o operațiune care este încă în desfășurare, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, potrivit Reuters.

Peste 5.000 de militari ruşi sunt încercuiţi de forţele ucrainene în oraşul Liman, din regiunea ucraineană separatistă Doneţk, a dat spus sâmbătă şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serghei Haidai.

„Soldaţii ruşi cu baza în Liman s-au adresat superiorilor lor cu cererea de a se retrage, dar solicitarea a fost respinsă. Peste 5.000 de militari ruşi sunt încercuiţi”, a spus oficialul ucrainean într-un mesaj publicat pe Telegram şi preluat de agenţia Ukrinform.

Haidai a adăugat că trupele ruse „încearcă să-şi croiască drum sau să se predea” şi a subliniat că aproape toate rutele de retragere sau de aprovizionare cu muniţie sunt blocate.

Potrivit lui Haidai, după eliberarea oraşului Liman, va începe procesul de eliberare a regiunii Lugansk. Într-o înregistrare video cu armata ucraineană publicată de Radio Svoboda şi preluată de agenţia Unian pot fi văzute imagini cu situaţia din Liman şi se aude o voce feminină care le cere trupelor ruse să se predea.

„Soldaţi ai forţelor armate ruse, forţele de apărare ucrainene au cucerit Liman, este inutil să continuaţi să rezistaţi – sunteţi încercuiţi… Amintiţi-vă, autorităţile voastre nu au nevoie de voi, pentru ei sunteţi carne de tun, dar familiile voastre de acasă au nevoie de voi”, se aude în înregistrare. Totodată, persoana care se aude vorbind îi sfătuieşte pe militarii ruşi să se îndrepte spre şoseaua sau spre zona populată cea mai apropiată, să depună armele şi să-i aştepte pe reprezentanţii forţelor armate ucrainene cu mâinile ridicate şi să se predea. În imagini se poate vedea cum forţele ucrainene înaintează printr-o zonă împădurită, dar şi echipament militar abandonat de ruşi.

De asemenea, trupele rusești organizează încercări nereușite de a ieși din încercuire. „Unii se predau, au o mulțime de morți și răniți, dar operațiunea nu s-a încheiat încă”, a spus purtătorul de cuvânt al forțelor din estul Ucrainei.

Cucerirea orașului Liman va deschide noi orizonturi în regiunea Lugansk, proaspăt anexată ilegal de Putin, permițând trupelor ucrainene să avanseze în regiunea Lugansk.

„Liman este important pentru că este următorul pas spre eliberarea Donbasului ucrainean. Este o oportunitate de a merge mai departe spre Kreminna și Sievierodonețk și este foarte important din punct de vedere psihologic”, a spus Cherevatyi.

Un soldat ucrainean s-a filmat în timpul operațiunii ”salutându-i” pe militarii ruși care sunt încercuiți în oraș, potrivit The Kyiv Post.

ISW preciza în analiza făcută recent că este probabil ca forțele ucrainene să încercuiască și să captureze Liman în 3 zile. Forțele rusești au continuat să se retragă din pozițiile din jurul Liman, în timp ce forțele ucrainene au continuat să învăluie trupele rusești din zonă.

Mulți bloggeri militari ruși au afirmat că retragerea rusă din Liman seamănă cu retragerea haotică din Balakliia, regiunea Harkov, prin slaba coordonare și lipsa de sprijin de artilerie, a precizat ISW.

În ultimele 24 de ore, trupele ucrainene au cucerit două așezări din apropierea orașului strategic Liman în timpul contraofensivei lansate de Kiev care umilește din nou forțele armate ruse.

Cucerirea oraşului Liman, folosit de Rusia ca punct nodal de transport şi pentru livrările de echipament militar în nordul regiunii Doneţk, ar fi un nou eşec major pentru planul Kremlinului de a cuceri întreaga regiune industrială Donbas, potrivit Reuters.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *