International

Ucraina, pregătită să modifice legea minorităților pentru a intra în UE. Kievul începe discuții cu România și Ungaria

3 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 13 Septembrie 2023, ora 00:22

108 citiri

Ucraina este pregătită să-și modifice legile privind drepturile minorităților pentru a debloca începerea negocierilor de aderare la UE, a declarat viceprim-ministrul Ucrainei Olga Stefanișina, potrivit Financial Times.

Potrivit acesteia, Kievul este gata să introducă „modificări suplimentare” la regulile privind învățământul secundar în limbile minorităților, inclusiv în limba maghiară, dacă se realizează un echilibru cu predarea în limba ucraineană.

Această problemă a devenit cel mai mare obstacol potențial în calea începerii negocierilor oficiale între Kiev și Bruxelles privind aderarea Ucrainei la UE. Liderii Uniunii Europene trebuie să decidă în decembrie dacă vor începe negocierile. Dar premierul ungar Viktor Orban a amenințat în mod repetat că se va opune prin veto asupra procesului din cauza drepturilor minorităților, acuzând Kievul de „ugrofobie”.

Financial Times scrie că zeci de minorități trăiesc în Ucraina, în special în regiunea Transcarpatică unde ar fi aproximativ 80.000 de etnici maghiari. Și protecția drepturilor lor este unul dintre cele 7 criterii pe care UE le cere înainte de a începe negocierile de aderare. În această săptămână, oficialii guvernamentali ucraineni vor începe discuții bilaterale cu Ungaria și România pentru a încerca să ajungă la un acord asupra unui echilibru între limbile ucrainene și cele minoritare în școlile secundare.

„Vom face modificări în legislația privind minoritățile naționale și putem face modificări suplimentare dacă este necesar, dar mai întâi trebuie să ducem negocieri bilaterale”, a spus Stefanișina.

Totodată, viceprim-ministrul a menționat că cetățenii Ucrainei care aparțin minorităților naționale ar trebui să învețe limba ucraineană la un nivel suficient pentru a-și putea continua studiile sau a-și găsi un loc de muncă în afara zonelor în care locuiesc minoritățile. Ea a spus că regulile actuale, care au introdus mai multe ore de predare obligatorie a limbii ucrainene, funcționează bine.

„S-a găsit un echilibru și funcționează. Prin urmare, trebuie să evaluăm totul”, a spus Stefanișina.

Kievul se teme de jocurile Budapestei

Oficialii de la Kiev și Bruxelles se tem că aliatul Moscovei, premierul maghiar Viktor Orban nu este cu adevărat interesat de rezolvarea problemei educației și o va folosi drept scuză pentru a bloca începerea discuțiilor de aderare în decembrie.

Comisia de la Veneţia a spus că Ucraina ar trebui să protejeze drepturile lingvistice ale vorbitorilor de limbă rusă. Stefanișina și-a exprimat anterior încrederea că UE nu va amâna începerea negocierilor din cauza acestei probleme. Comisia Europeană a declarat că Ucraina a îndeplinit pe deplin 2 din cele 7 criterii pentru începerea negocierilor: libertatea presei și reforma judiciară. Comisia Europeană va evalua progresul cu privire la celelalte 5 criterii în această toamnă. Acestea se referă la drepturile minorităților, reformele anticorupție, regulile împotriva spălării banilor, legile anti-oligarhice și reforma Curții Constituționale.

Stefanișina a mai menționat că Kievul este gata să schimbe legea privind obligația funcționarilor publici de a-și declara averea, care acoperă aproximativ 300.000 de funcționari publici. Sistemul de declarații, înființat în 2016, este văzut de grupurile anticorupție și de FMI ca o garanție importantă împotriva bogățiilor ilicite. Anul trecut, a fost suspendat din motive de securitate după invazia rusă. Grupurile societății civile au cerut parlamentului să restabilească declarația obligatorie, cu excepția personalului militar.

Financial Times amintește că la începutul acestei luni, parlamentarii ucraineni au votat pentru a păstra secretul averilor funcționarilor pentru încă un an, ceea ce a stârnit un val de critici. O petiție prin care se cere publicare declarațiilor de avere a câștigat zeci de mii de semnături în câteva ore.

„Din punctul meu de vedere, un an nu este atât de mult. Dar pentru a nu lăsa loc pentru speculații și pentru a nu lăsa loc pentru subminarea obligațiilor noastre… se poate lua o decizie de deschidere”, a comentat Stefanișina.



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.