International

Ucrainenii, de neoprit! Au distrus cele mai redutabile unități ale armatei ruse

5 minute necesare pentru a citi articolul

Forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul Liman și în regiunea Herson în ultimele 48 de ore. În evaluarea de luni noapte spre marți dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) scrie că în ultimele 48 de ore, forțele ucrainene au continuat să obțină câștiguri substanțiale în jurul orașului Liman și în regiunea Herson.

ISW spune că surse ucrainene și rusești au raportat că trupele ucrainene au făcut progrese semnificative în nordul regiunii Herson între 2 și 3 octombrie. Imagini geolocalizate confirmă afirmațiile din surse rusești potrivit cărora trupele ucrainene continuă să avanseze la est de Liman și este posibil să fi străpuns granița regiunii Lugansk în direcția Kreminna, se mai arată în evaluarea ISW. Experții din SUA precizează faptul că grupările rusești din nordul regiunii Herson și de pe frontul Liman erau formate în mare parte din unități care au fost considerate printre cele mai bune forțe de luptă convenționale ale Rusiei înainte de război.

Elemente ale Diviziei 144 de infanterie motorizată a Armatei 20 de arme combinate s-ar fi retras din Liman pe poziții din ariergardă în apropiere de Kreminna înainte de 2 octombrie. Surse rusești au raportat anterior că elemente ale Forțelor Aeropurtate Ruse (VDV), în special Divizia 76 de Asalt Aerian a Gărzii, sunt active în regiunea Herson. Atât Divizia 144-a de infanterie motorizată, cât și Divizia 76-a de Asalt Aerian a Gărzilor au fost lăudate anterior ca fiind unele dintre cele mai de elită forțe ale Rusiei, iar aparentele lor eșecuri de a menține teritoriul împotriva unor acțiuni majore de contraofensivă ucrainene sunt în concordanță cu evaluarea anterioară a ISW că chiar cele mai de elită forțe militare ruse devin din ce în ce mai degradate pe măsură ce războiul continuă. Acest fenomen a fost vizibil și în prăbușirea Diviziei a 4-a de tancuri a Armatei 1 tancuri de gardă în timpul contraofensivei de la Harkov.

Președintele rus Vladimir Putin ar putea continua eforturile de a redirecționa vina pentru recentele eșecuri militare ruse din regiunea Harkov. Moscova l-a demis pe comandantul Districtului Militar de Vest al armatei, Alexander Juravliov, a relatat luni publicaţia RBC. Districtul militar vestic este unul dintre cele cinci care alcătuiesc forțele armate ale Rusiei. Demiterea lui Juravliov vine după pierderile dramatice suferite de Rusia în nord-estul Ucrainei luna trecută și după recucerirea de către Ucraina, sâmbătă, a orașului Liman, pe care Rusia îl folosea ca un important centru logistic în regiunea Donețk.

Putin a demis doi comandanți ai „Districtului Militar de Vest în două săptămâni. Putin ar putea încerca să redirecționeze furia tot mai mare pentru pierderile rusești în regiunea Harkov și Liman, numind o nouă conducere. Acest anunț poate fi, de asemenea, un efort de a-l proteja pe general colonelul Aleksander Lapin, comandantul Districtului Militar Central (CMD), de criticile pentru eșecurile recente ale Rusiei în jurul lui Liman.

Rusia nu mai deține controlul total asupra vreuneia dintre cele patru provincii ucrainene „anexate”

Forţele ucrainene au străpuns linia defensivă a Rusiei în sudul ţării, în acelaşi timp extinzându-şi ofensiva rapidă în est, recucerind noi teritorii în zonele anexate de Moscova şi ameninţând liniile de aprovizionare pentru trupele ruseşti, potrivit Reuters. În cea mai mare breşă din sud de la începutul războiului, forţele ucrainene au recucerit, luni, mai multe sate, în avansul lor de-a lungul strategicului fluviu Nipru, au declarat oficiali ucraineni şi un conducător instalat de ruşi în zonă. Breşa din sud reflectă avansul recent al ucrainenilor în est, chiar în timp ce Moscova a încercat să ridice miza, anexând teritorii, ordonând mobilizarea şi ameninţând cu riposta nucleară.

Acum, Ucraina a înregistrat avansuri semnificative în două din cele patru regiuni ocupate de ruşi pe care Moscova le-a anexat săptămâna trecută după aşa-zisele referendumuri – scrutinuri denunţate de Kiev şi de guvernele occidentale ca ilegale şi coercitive.

Armata rusă a recunoscut că forțele ucrainene au spart linia frontului în regiunea Herson, cu ajutorul „unităților sale superioare de tancuri”, în apropierea localităților Zoltaia Balka și Aleksandrovka.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat, potrivit cotidianului britanic The Guardian, că trupele ruse s-au regrupat pe ceea ce el a numit o „linie defensivă pregătită dinainte”.

Amploarea contraofensivei ucrainene nu este confirmată încă din surse independente, dar bloggerii militari ruși scriu că tancurile ucrainene ar fi avansat zeci de kilometri de-a lungul malului de vest al Niprului.

Ca un semn că Ucraina ia avânt pe frontul estic, reporterii Reuters au văzut coloane de vehicule militare ucrainene îndreptându-se, luni, pentru a întâri nodul feroviar Liman, recucerit în weekend, şi post de pregătire pentru a face presiuni în regiunea Donbas.

Serghei Gaidai, guvernatorul din Lugansk – una dintre cele două regiuni care alcătuiesc Donbas – a spus că forţele ruse au preluat controlul asupra unui spital de psihiatrie din oraşul Svatovo, o ţintă pe ruta de a recaptura oraşele Lisiceansk şi Severodoneţk.

”Există o reţea de încăperi subterane în clădire şi ei au luat poziţii defensive”, a declarat el pentru o televiziune ucraineană. ”Poate fi o tactică de înţeles, dar nu îi va salva”, a spus el.

În sud, trupele ucrainene au recucerit oraşul Dudceani, pe malul vestic al fluviului Nipru, care împarte ţara, a declarat televiziunii de stat din Rusia Vladimir Saldi, conducătorul instalat de ruşi în părţile ocupate ale provinciei ucrainene Herson.

”Sunt localităţi care sunt ocupate de forţele ucrainene”, a spus Saldi. Dudceani se află la circa 30 de kilometri de locul unde era linia frontului înainte de breşa de luni, indicând cel mai rapid avans de până acum în războiul din sud. Forţele ruse de acolo au stat în poziţii fortificate de-a lungul unei linii a frontului mai mult statice, din primele săptămâni ale invaziei.

Kievul nu a oferit încă un raport complet al noilor evenimente, dar armata ucraineană şi oficialii regionali au dat câteva detalii.

Soldaţi din Brigada de Asalt Montan 128 a Ucrainei au ridicat steagul ţării în Miroliubivka, un sat aflat între fosta linie a frontului şi Nipru, potrivit unui material video publicat de Ministerul Apărării.

Serghei Klan, un membru al consiliului regional din Herson, a enumerat patru alte sate recucerite sau unde trupele ucrainene au fost fotografiate. ”Asta înseamnă că forţele noastre armate se mişcă puternic de-a lungul malurilor fluviului Nipru, înspre Berislav”, a spus el.

25.000 de soldați ruși riscă să fie izolați

Avansul din sud ţinteşte liniile de aprovizionare pentru aproximativ 25.000 de trupe ruseşti aflate pe malul vestic al fluviului Nipru. Ucraina a distrus deja principalele poduri peste fluviu, forţând trupele ruseşti să folosească traversări improvizate. Un avans substanţial în josul fluviului ar putea să le izoleze complet.

”Faptul că am spart frontul înseamnă că armata rusă şi-a pierdut deja abilitatea de a ataca şi azi şi mâine şi-ar putea pierde şi abilitatea de a se apăra”, a afirmat Oleg Jdanov, un analist militar de la Kiev.

Ucraina pare să fie pe cale de a-şi atinge mai multe dintre obiective pe câmpul de luptă, dând Kievului o ”mai bună poziţie defensivă pentru a depăşi ceea ce va fi, probabil, o reducere a luptelor aprige peste iarnă”, a declarat luni Celeste Wallander, un oficial de la Pentagon.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *