International

Un muntele de haine nefolosite aruncate în deșert, vizibil din satelit. Cum s-a ajuns la acest dezastru

5 minute necesare pentru a citi articolul

Zeci de mii de tone de haine noi sunt aruncate anual în deșertul Atacama din Chile, formând un adevărat cimitir al modei din sezoanele trecute. Grămada impresionantă este atât de mare încât a putut fi observată din satelit, scrie Insider.

Mormanul masiv de haine este format din articole de îmbrăcăminte fabricate în general în China și Bangladesh, care merg către magazinele din SUA, Europa și Asia. Atunci când hainele nu sunt vândute, acestea sunt duse în portul Iquique din Chile, urmând să fie revândute în țări din America Latină, potrivit Insider.

Se estimează că aproximativ 59.000 de tone de îmbrăcăminte ajung în portul din Chile în fiecare an. Din această cantitate, aproximativ 39.000 de tone sunt aruncate la gropile de gunoi din deșert. De-a lungul ultimilor ani, hainele au acoperit o zonă vastă în deșertul Atacama din Alto Hospicio, Chile.

Pe 10 mai, o fotografie prin satelit de înaltă rezoluție a hainelor aruncate a fost postată pe un blog de SkyFi, dezvoltatorii unei aplicații pentru fotografii și videoclipuri prin satelit.

Hainele nu pot fi trimise la gropile de gunoi municipale pentru că nu sunt biodegradabile și conțin adesea produse chimice, a declarat pentru AFP Franklin Zepeda, fondatorul EcoFibra, o companie care încearcă să refolosească textilele prin realizarea de panouri izolante.

Depozitul atrage deseori migranți și femei din zonă, care caută în groapă articole pe care le pot purta sau vinde.

Industria modei produce între 8 și 10% din emisiile de carbon din lume, conform ONU. În 2018, s-a descoperit că industria modei consumă mai multă energie decât industria aviatică și a transporturilor maritime la un loc.

Aproape 85% din toate textilele merg la gunoi în fiecare an, iar producția de modă consumă cantități mari de apă și poluează râurile și pârâiele, a raportat anterior Morgan McFall-Johnsen de la Insider.

Fundația Ellen McArthur, un think-tank din Marea Britanie, a estimat că suficiente haine pentru a umple un camion de gunoi sunt arse și trimise la o groapă de gunoi în fiecare secundă.

Mărimea pieței fast fashion este de așteptat să crească la 122,9 miliarde de dolari în 2023, față de 106,4 miliarde de dolari în 2022, potrivit companiei de cercetare de piață The Business Research Company.

Uniunea Europeană vrea să interzică distrugerea articolelor textile nevândute

Deputații europeni din Comisia pentru mediu au adoptat un set de recomandări privind măsurile pe care ar trebui să le ia UE pentru a se asigura că textilele sunt produse într-un mod circular, durabil și echitabil din punct de vedere social. Se dorește limitarea consumului care a crescut cu 40% în ultimii ani inclusiv prin introducerea unui pașaport digital pentru textile.

Măsura face parte din strategia de a reduce cantitatea de deşeuri şi de a încuraja reutilizarea şi reciclarea. Noua lege include, de asemenea, şi un „paşaport pentru produs digital” care indică sustenabilitatea ecologică a unui produs. Aproape şase milioane de tone de materiale textile sunt aruncate anual în ţările europene.

Potrivit statisticilor, consumul european de textile are al patrulea cel mai mare impact asupra economiei mondiale, mediu și schimbarea climei, după alimente, locuințe și mobilitate. De asemenea, textilele ocupă locul al treilea în ceea ce privește consumul de apă și utilizarea terenurilor, și locul cinci în ceea ce privește consumul de materii prime și producția de emisii de gaze cu efect de seră.

În plus, industria mondială a textilelor și a îmbrăcămintei este responsabilă pentru 92 milioane de tone de deșeuri anual și se estimează că există deja 1,4 trilioane de microfibre în oceane.

Problemele generate de consumul prea mare de haine nu au fost niciodată așa de mari. În consecință, deputații europeni vor să schimbe regulile pe piața europeană a producției și comercializării de haine. Recent, în Comisia pentru mediu s-au adoptat recomandările europarlamentarilor legate de măsurile pe care ar trebui să le ia UE pentru a se asigura că textilele sunt produse într-un mod circular, durabil și echitabil din punct de vedere social.

„Pentru a combate supraproducția și supraconsumul de îmbrăcăminte și încălțăminte, Comitetul invită Comisia și țările UE să adopte măsuri care să pună capăt „fast fashion”, începând cu o definiție clară a termenului, bazată pe „volume mari de îmbrăcăminte de calitate inferioară la niveluri scăzute de preț”, se menționează într-un comunicat al Comisiei.

Pașaportul digital- soluție pentru reducerea consumului de haine

De altfel, potrivit proiectului de Strategie a UE pentru textile durabile și circulare, Parlamentul European propune ca regulă pentru companii utilizarea de pașapoarte digitale ale produselor. Acestea vor oferi consumatorilor informații despre întregul lanț de aprovizionare precum și despre materialele și substanțelor chimice folosite.Informațiile ar trebui completate cu date privind aspecte sociale și de muncă și de securitate socială.

În plus, parlamentarii doresc să instituie obligativitatea comercianților de a oferi consumatorilor, la punctul de vânzare, o garanție privind durabilitatea produselor textile și informații cu privire la modul în care hainele pot fi reparate.

Magazinele și producătorii nu vor mai putea distruge hainele nevândute

O altă propunere vizează textilele nevândute și returnate. Parlamentarii solicită Comisiei și statelor membre să includă în normele UE ale Regulamentului privind proiectarea ecologică interdicția explicită privind distrugerea produselor textile nevândute și returnate.

Pentru monitorizare, vor fi raportate cantitățile puse pe piață și cele rămase nevândute.

De altfel, parlamentarii doresc ca Directiva privind proiectarea ecologică (125/2009) cerințe de proiectare ecologică să se aplice la toate produsele textile începând cu îmbrăcămintea și încălțămintea, ca prioritate. Astfel, vor exista cerințe de proiectare ecologică pentru haine și încălțăminte.

„Considerăm că cerințele în materie de proiectare ecologică ar trebui să favorizeze țesăturile pentru care se folosesc mai puține microplastice. Solicităm, de asemenea, stabilirea unor cerințe pentru reducerea cantității de microplastice eliberate în timpul prelucrării industriale umede și a spălării și uscării”, se menționează în proiect.

Practic, deputații europeni solicită Comisiei și statelor membre să se asigure că procesele devin mai puțin energo-intensive și mai puțin consumatoare de apă și se evită utilizarea și eliberarea de substanțe nocive în atmosferă.

Deputații europeni doresc, de asemenea, ca revizuirea Directivei-cadru privind deșeurile să includă obiective specifice separate pentru prevenirea, colectarea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor textile, precum și pentru eliminarea treptată a depozitării textilelor la groapa de gunoi.

Parlamentul European atrage atenția și asupra faptului că importurile de produse neconforme vândute online sunt larg răspândite și invită furnizorii de servicii să se asigure că produsele textile pe care le vând sunt conforme cu legislația UE.

„Consumatorii singuri nu pot reforma sectorul textil mondial prin intermediul obiceiurilor lor de cumpărare. Dacă permitem pieței să se autoreglementeze, lăsăm ușile deschise pentru un model fast fashion care exploatează oamenii și resursele planetei. UE trebuie să oblige din punct de vedere juridic producătorii și marile companii de modă să opereze în mod mai durabil. Oamenii și planeta sunt mai importante decât profiturile industriei textile”, a comentat Raportorul Delara Burkhardt (S&D, DE).

Raportul va fi adoptat în plen înainte de vara acestui an.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *