International

Un pericol profund și imprevizibil urmează în Rusia

2 minute necesare pentru a citi articolul

Joi, 29 Iunie 2023, ora 01:22

749 citiri

Un expert britanic dă un avertisment Europei: Un pericol profund și imprevizibil urmează în Rusia

Edward Lucas susține că în Rusia urmează o perioadă periculoasă și imprevizibilă FOTO / Today

Când Evgheni Prigojin a ordonat mercenarilor săi din Grupul Wagner să mărșăluiască spre Moscova într-o încercare de lovitură de stat, această acțiune a scos la iveală alte slăbiciuni ale președintelui rus. Putin a supraviețuit revoltei, însă acum trebuie să fim pregătiți pentru o Rusie ”profund periculoasă și imprevizibilă”, dacă liderul de la Kremlin va fi înlocuit, susține un expert britanic în securitate.

Imaginea lui Putin ca lider dur a fost deja puternic afectată de războiul din Ucraina, care a durat 16 luni și a necesitat un număr mare de trupe rusești, dar și zeci de mii de pierderi de vieți omenești, potrivit Daily Mail.

În timp ce toate privirile se concentrează asupra următoarei mișcări a lui Putin, după ce Prigojin a fost exilat în Belarus într-un acord care l-a făcut să-și retragă armata privată de la Moscova la ora 11, expertul în securitate Edward Lucas a subliniat problemele crescânde pe care Regatul Unit s-ar putea confrunta dacă ar exista o schimbare de conducere.

Fost Secretar de Stat american: Prigojin i-a dezvăluit lui Putin ”cel mai dăunător lucru”, nespus de nimeni VIDEO

Edward Lucas, un consilier de securitate la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), un think tank din Washington, a declarat pentru BBC Radio 4: „Ne-am pregătit foarte puțin în această țară și ne-am gândit foarte puțin la Rusia post-Putin.

„Vor fi tot felul de dileme și dificultăți cu care ne confruntăm și trebuie să începem să ne gândim chiar acum la modul în care le facem față.

„Și asta este totul, de la îngrijorarea că Rusia va cădea în brațele Chinei? Va fi dezintegrare? Va merge spre fascist? Vom avea o perioadă lungă de confuzie și haos? Își vor folosi armele nucleare ca monedă de schimb pentru a încerca să-și atingă diverse obiective?

„Și acestea sunt toate întrebările cu care ar trebui să ne confruntăm și pur și simplu nu le văd în majoritatea capitalelor occidentale. Ne confruntăm poate cu un deceniu sau mai mult de a face față unei Rusii profund periculoase și imprevizibile, fără măcar tipul de certitudine superficială pe care o avem acum când Putin este la putere”, a spus Lucas.

Un fost spion KGB, din surse de la Kremlin: Dezvăluie un punct secret al acordului dintre Putin și Prigojin VIDEO

Edward Lucas a fost doar unul dintre mulți experți și lideri politici, inclusiv secretarul de stat al SUA Antony Blinken, care au pus sub semnul întrebării viitorul lui Putin.

„Cred că am văzut că au apărut mai multe fisuri pe fațada rusă”, a declarat Blinken pentru „Meet the Press” de la televiziunea NBC. „Avem tot felul de întrebări noi pe care Putin va trebui să le abordeze în săptămânile și lunile următoare”.

Întrebat dacă crede că armata lui Prigojin este demontată, el a spus: „Vom vedea dacă asta înseamnă că forțele Wagner ies din Ucraina.

„Faptul că în weekend, forțele Wagner au ieșit din Ucraina și au mers în Rusia și spre Moscova, în sine, este extraordinar… acesta este doar ultimul capitol dintr-o carte a eșecului pe care Putin l-a scris pentru el şi pentru Rusia.’

Antony Blinken a spus că Moscova fiind „distrasă” din cauza revoltei creează „un avantaj suplimentar” pentru Ucraina în mijlocul contraofensivei sale împotriva forțelor ruse.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *