International

Un pilot militar rus, care a fugit în Lituania, povestește care este atmosfera și cum se minte în armata lui Putin

5 minute necesare pentru a citi articolul

Un pilot militar care a fugit din Rusia pe jos a acordat un interviu rar pentru BBC, în care prezintă o imagine a unei armate ruse care suferă pierderi grele și se confruntă cu un moral scăzut.

Locotenentul Dmitri Mișov, un pilot de 26 de ani, s-a predat autorităților lituaniene, cerând azil politic.

Dmitri a spus că evadarea din Rusia într-un mod atât de dramatic, cu un rucsac mic pe spate, a fost ultima sa soluție.

El se numără printre puținele cazuri cunoscute de ofițeri militari în serviciu care fug din țară pentru a evita să fie trimiși în Ucraina pentru a lupta – și singurul caz de aviator în serviciu despre care știe BBC.

Căutând o cale de ieșire

Dmitri, pilot de elicopter de atac, avea sediul în regiunea Pskov, în nord-vestul Rusiei. Când elicopterul a început să fie pregătit pentru luptă, Dmitri a simțit că urma un adevărat război, nu doar exerciții.

El a încercat să părăsească forțele aeriene în ianuarie 2022, dar documentele sale nu sosiseră până când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie. A fost trimis în Belarus, unde a zburat cu elicoptere care livreau mărfuri militare.

Dmitri spune că nu a mers niciodată în Ucraina. BBC nu a putut verifica această parte a poveștii sale, dar documentele sale par a fi autentice și multe dintre declarațiile sale se potrivesc cu ceea ce știm din alte surse.

Știa că mai devreme sau mai târziu va fi trimis în Ucraina și a început să caute modalități de a evita.

„Sunt ofițer militar, datoria mea este să îmi protejez țara de agresiune. Nu trebuie să devin complice la o crimă. Nimeni nu ne-a explicat de ce a început acest război, de ce a trebuit să atacăm ucrainenii și să le distrugem orașele? „

El descrie starea de spirit din armată ca fiind mixtă. Unii bărbați susțin războiul, spune el, unii sunt împotrivă. Foarte puțini cred că luptă pentru a proteja Rusia de pericolul real. Copleșitoare și comună, potrivit lui Mișov, este partea cu salariile mici.

Ofițerii cu experiență din forțele aeriene sunt încă plătiți cu salariul contractual de dinainte de război

El spune că ofițerii cu experiență din forțele aeriene sunt încă plătiți cu salariul contractual de dinainte de război de până la 90.000 de ruble (865 de lire sterline, 1090 de dolari). Asta în timp ce noi recruți sunt tentați să intre în armată cu 204.000 de ruble (1960 GBP, 2465 USD) ca parte a unei campanii oficiale promovate public.

Dmitri spune că, deși atitudinile față de Ucraina pot varia, nimeni din armată nu crede în rapoartele oficiale despre lucrurile care merg bine pe front sau despre pierderile reduse.

„În armată nimeni nu crede autoritățile. Ei pot vedea ce se întâmplă cu adevărat. Nu sunt niște civili în fața televiziunii. Militarii nu cred rapoartele oficiale, pentru că pur și simplu nu sunt adevărate”.

El spune că, în timp ce în primele zile ale războiului, comandamentul rus nu recunoștea victime sau pierderi de arme și echipamente, el îi cunoștea personal pe câțiva dintre cei care fuseseră uciși.

Înainte de război, unitatea sa avea între 40 și 50 de avioane. În primele zile după începerea invaziei ruse, șase fuseseră doborâte și trei distruse la sol.

Autoritățile ruse raportează rareori victime militare. În septembrie anul trecut, ministrul Apărării Serghei Şoigu a declarat că Rusia a pierdut în jur de 6.000 de oameni, o cifră considerată subestimată de majoritatea analiştilor, inclusiv de bloggerii militari pro-Kremlin.

În cea mai recentă parte a unui proiect de cercetare care identifică militarii ruși uciși în războiul din Ucraina, Olga Ivșina de la BBC Russian a întocmit o listă de 25.000 de nume și, în multe cazuri, subofițeri și ofițeri. Cifrele reale, inclusiv cele ale dispăruților în luptă, crede ea, sunt mult mai mari.

Dmitri descrie pierderile în rândul echipajelor aeriene militare ca fiind extrem de mari. Aceasta se potrivește cu constatările dintr-o investigație pe care Olga Ivșina a efectuat-o, care a constatat că Rusia a pierdut sute de militari cu înaltă calificare, inclusiv piloți și tehnicieni, a căror pregătire necesită timp și costuri.

„Acum pot înlocui elicopterele, dar nu sunt destui piloți”, spune Dmitri. „Dacă comparăm asta cu războiul din Afganistan din anii 1980, știm că Uniunea Sovietică a pierdut acolo 333 de elicoptere. Cred că am suferit aceleași pierderi într-un an”.

De ce raportează rușii pierderi grele ale forțelor ucrainene?

Pilotul a spus și de ce cifrele legate de distrugerea echipamentelor militare ucrainene prezentate de armata rusă sunt exagerate: sunt traduse direct în bani pentru că soldații sunt recompensați pentru fiecare distrugere. Potrivit ofițerului, militarii pot raporta comandamentului despre distrugerea aceluiași tanc de mai multe ori.

„Să spunem că există un tanc avariat. Și mai multe elicoptere trag în el de mai multe ori, iar artileristul confirmă pentru o sumă mică de fiecare dată că a fost distrus un nou echipament. Și, de fapt, toată lumea este plătită pentru un singur tanc”, a dezvăluit Mișov. Comandanții de rang inferior le raportează celor de rang superior că totul este în regulă, am distrus atâtea fortărețe, atâtea echipamente, am distrus atâtea unități.

Și Konașenkov probabil că adună toate aceste lucruri. În noiembrie 2022, Ministerul rus al Apărării a promis soldaților plăți separate pentru echipamentele militare distruse ale trupelor ucrainene.Militarii primesc 300.000 de ruble (3.350 de euro) pentru un avion distrus, 200.000 de ruble (2.235 de euro) pentru un elicopter și 100.000 de ruble (1.115 euro) pentru un tanc.

Marea Evadare

În ianuarie anul acesta, lui Dmitri i s-a spus că va fi trimis „în misiune”.

Dându-și seama că ar putea însemna un singur lucru – a merge în Ucraina – a recurs la o tentativă de sinucidere. El a sperat că acest lucru va duce la scoaterea lui de pe liste din motive de sănătate. Dar nu s-a întâmplat.

În timp ce se recupera în spital, a citit un articol despre un fost ofițer de poliție de 27 de ani din regiunea Pskov care a evadat cu succes în Letonia. Dmitri a decis să-i urmeze exemplul.

„Nu refuzam să slujesc în armată ca atare. Mi-aș servi țara dacă s-ar confrunta cu o amenințare reală. Refuzam doar să fiu complice la o crimă.

„Dacă m-aș fi urcat în acel elicopter, aș fi luat cel puțin viața a câteva zeci de oameni. Nu am vrut să fac asta. Ucrainenii nu sunt inamicul nostru”.

Dmitri a căutat ajutor pe canalele Telegram pentru a găsi o rută prin pădurile de la granița UE.

El spune că mersul prin pădure a fost terifiant, deoarece se temea să fie oprit de polițiștii de frontieră.

„Dacă m-ar fi arestat, aș fi putut merge mult timp la închisoare”.

Spune că la un moment dat s-a lansat o rachetă undeva aproape de el și apoi încă una. A intrat în panică că erau polițiștii de frontieră care veneau după el și a început să alerge.

„Nu puteam să văd încotro mă îndrept, gândurile mele erau în dezordine”.

A ajuns la un gard de sârmă și s-a cățărat peste el. Curând a știut că a reușit.

„Am putut în sfârșit să respir liber.”

Dmitri presupune că autoritățile ruse vor începe un dosar penal împotriva lui. Dar crede că mulți dintre camarazii săi de arme îi vor înțelege motivația.

Unii îl sfătuiseră chiar să încerce să se ascundă în Rusia, dar el crede că nici într-o țară atât de vastă nu ar fi scăpat de a fi găsit și pedepsit pentru dezertare.

Nu știe ce se va întâmpla cu el în continuare.

Dar Dmitri spune că preferă să încerce să-și construiască o nouă viață în UE decât să fie în închisoare acasă.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.