Luni, 04 Decembrie 2023, ora 02:02
178 citiri
Încălzirea globală face ca unele specii de plante și animale care trăiesc în ocean să se deplaseze de la ecuator la poli, au spus oamenii de știință de la Universitatea din Southampton, scrie Phys.org.
Tropicalizarea afectează o gamă largă de vieți marine: corali, alge, copaci, melci, reptile, mamifere și altele.
De exemplu, mangrovele se răspândesc din ce în ce mai mult spre nord de-a lungul coastei Floridei. Acești copaci sunt de obicei sensibili la îngheț, dar acum pot supraviețui la latitudini mai mari.
Tropicalizarea poate afecta o singură populație, o întreagă specie și chiar întregi ecosisteme
De exemplu, când peștii erbivori se îndepărtează de ecuator, ei mănâncă o mulțime de alge pe care le găsesc în noul loc. Acest lucru creează spațiu suplimentar pentru ca coralii să se așeze în zonă, contribuind la tropicalizarea în continuare. Și când țestoasele marine tropicale și dugongii se răspândesc spre sud de-a lungul coastei de vest a Australiei, se așteaptă ca acestea să crească semnificativ presiunea asupra pajiștilor deja vulnerabile de iarbă marină prin consumul lor.
De exemplu, pe măsură ce vă îndepărtați de ecuator de-a lungul sud-estului Australiei, peștii tropicali Daman încep să se alăture bancurilor cu specii temperate, în loc să rămână în grupurile obișnuite de frați tropicali. Se crede că această schimbare de comportament se datorează faptului că trăiesc mai mult și devin mai mari.
Mișcările la scară largă ale vieții marine afectează deja pescuitul global, zone precum Pacificul de Vest înregistrând capturi crescute de specii tropicale. În același timp, numărul speciilor temperate importante din punct de vedere comercial este în scădere, iar numărul speciilor neindustriale prinse accidental în plasele de pescuit este în creștere.
Între timp, răspândirea mangrovelor promovează o acumulare mai activă și sechestrarea carbonului în comparație cu mlaștinile sărate temperate. Iar proliferarea speciilor tropicale carismatice, precum coralii, și a animalelor marine colorate care le locuiesc poate ajuta economia locală prin creșterea turismului.
Oamenii de știință fac apel la creșterea numărului de studii ale procesului de tropicalizare pentru a fi cât mai pregătiți pentru consecințele acestuia.
Conform unor simulări recente ale schimbărilor climatice bazate pe ratele actuale de emisii de gaze cu efect de seră, în cel mai rău caz, temperatura Pământului ar crește cu 4,3 grade Celsius în comparație cu nivelurile preindustriale până în 2100 .
Articol preluat de la: ziare.com