International

Va fi din ce în ce mai greu să-i convingi pe americani că a ajuta Ucraina este în interesul lor

3 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 09 Septembrie 2023, ora 21:00

665 citiri

Fostul președinte al SUA George W. Bush: Va fi din ce în ce mai greu să-i convingi pe americani că a ajuta Ucraina este în interesul lor

Fostul președinte al SUA, George W Bush/ FOTO: CBS News

Fostul președinte american George W. Bush a intervenit video în timpul unei conferințe care a avut loc vineri, 8 septembrie, la Kiev, unde a declarat că șeful statului rus, Vladimir Putin, ar putea să nu se oprească la invadarea Ucrainei. Cât despre Zelenski, Bush a glumit: „Ei bine, el este un tip dur, este un texan adevărat”. Deși Bush Jr. s-a născut în Connecticut, a crescut în Texas.

Bush a mai spus că va fi din ce în ce mai greu să-i convingi pe americani că a ajuta Ucraina este în interesul lor. „În primul rând, Ucraina trebuie să abordeze corupția. O remaniere recentă din guvern mi-a arătat că Zelenski vrea să o facă”, a spus Bush.

Potrivit fostului președinte american, dacă Putin nu este oprit în Ucraina, SUA vor trebui să fie implicate în ajutorarea Poloniei, Lituaniei sau Letoniei.

„Starea din Ucraina contează pentru securitatea SUA. SUA trebuie să-i sprijine în continuare pe oameni ca Zelenski atunci când dau dovadă de curaj”, a spus Bush, citat de politico.eu.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, afirmă că dacă țările occidentale încetinesc livrare de arme pun în pericol contraofensiva. El făcut apel la o nouă campanie de impunere de noi sancțiuni împotriva Moscovei.

„Toate procesele devin mai complicate și mai lente – de la sancțiuni la furnizarea de arme”, a declarat Zelenski în discursul său de seară din 8 septembrie. „Cu cât durează mai mult, cu atât mai mulți oameni suferă”, a avertizat el.

El a făcut apel la aliații Ucrainei să trimită arme mai puternice și cu rază lungă de acțiune pentru a respinge forțele rusești. „Cu cât este mai puternică și cu rază lungă de acțiune, cu atât mai rapidă este contraofensiva”, a spus el.

Zelenski și oficialii ucraineni au respins frecvent criticile potrivit cărora contraofensiva a fost prea lentă. În comentariile sale din 8 septembrie, el a spus că atunci când partenerii îl întreabă despre contraofensivă: „răspunsul meu este că astăzi pașii noștri sunt probabil mai rapizi decât noile pachete de sancțiuni”.

Solicitarea lui Zelenski pentru noi livrări de arme a venit la o zi după ce secretarul de stat american Antony Blinken a încheiat o vizită de două zile în Ucraina, în timpul căreia a anunțat un nou ajutor de război în valoare de 1 miliard de dolari.

Referindu-se la sancțiuni, Zelenski a spus că partenerii Ucrainei au făcut o pauză care durează de prea mult timp, adăugând că „ofensiva mondială de sancțiuni trebuie să se reia”. Menținerea presiunii asupra Moscovei, a spus Zelenski, ar trebui să se concentreze pe sectorul energetic al Rusiei, pe accesul acesteia la produse și tehnologie microelectronică și pe sectorul financiar.

El a mai spus că Rusia speră că alegerile prezidențiale americane de anul viitor nu vor reduce sprijinul Washingtonului pentru Kiev. „Este important ca poporul american să sprijine democrația, să sprijine Ucraina, să sprijine lupta noastră,” a adăugat președintele ucrainean recunoscând că, în timp ce Ucraina are sprijin bipartizan, există „voci în Partidul Republican care spun că sprijinul pentru Ucraina ar trebui redus”.

Zelenski a mai spus, de asemenea, că este pregătit să organizeze alegeri, afirmând că guvernul său este pregătit să se adapteze la constrângerile din timpul războiului pentru a se asigura că au loc scrutine legitime.

El a recunoscut dificultățile potențiale, inclusiv pentru refugiați și persoanele din teritoriile ocupate de Rusia, precum și necesitatea ca soldații de pe front să aibă un cuvânt de spus. „Pentru noi, principalul lucru nu este să organizăm alegeri, ci ca acestea să fie recunoscute”, a spus el.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.