International

Viața în orașul cu cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupat de ruși. „Acesta ar putea fi un al doilea Cernobîl” VIDEO

2 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 27 Mai 2023, ora 17:14

164 citiri

Viața în orașul cu cea mai mare centrală nucleară din Europa, ocupat de ruși. „Acesta ar putea fi un al doilea Cernobîl”
VIDEO

Energodar este un oraș în nord-vestul regiunii Zaporojie din Ucraina, inclus în raionul Vasilevka FOTO pravda.com.ua

Energodar este un oraș în nord-vestul regiunii Zaporojie din Ucraina, inclus în raionul Vasilevka.

Energodar este orașul care deservește centrala nucleară de la Zaporojie. Acolo, ocupanții ruși au început să jefuiască localitatea, distrugând documente și cărând cu ei lucrurile care pot fi luate înaintea contraofensivei așteptate a Kievului.

Un reportaj intitulat „Viața sub umbra Zaporojiei” ocupate de ruși: „Ar putea fi un al doilea Cernobîl””, publicat în El Pais, arată cum trăiesc locuitorii din zonă.

Înaintea contraofensivei ucrainene, cresc îngrijorările cu privire la siguranța centralei nucleare din Energodar, care a fost capturată de Moscova la începutul invaziei, potrivit elpais.com.

Centrala se află sub control rusesc din 4 martie 2022, când a fost capturată la câteva zile după ce Moscova și-a lansat invazia în Ucraina. Olga Muja, o rezidentă locală, pare că se teme. „Dacă asta explodează, va rămâne doar o umbră din noi.Majoritatea oamenilor au plecat de aici. Auzim împușcături în fiecare zi, rachete Grad, artilerie și ne este foarte frică. Nu înțeleg despre ce este vorba în acest război sau de ce vor să ne ucidă”, a spus femeia.

Ea spune că nu are nicio intenție de a pleca, că aceasta este casa ei și că vrea să continue să lucreze în grădină și să aibă grijă de găinile și de livada sa de 100 de pomi fructiferi. Unul dintre cei șase fii ai ei luptă pe frontul Bakhmut. El o sună în mod regulat: „Bună, sunt bine, sunt în viață.”

Raisa Stnelcova, în vârstă de 80 de ani, și Nadia Suslova, în vârstă de 72 de ani, trec pe lângă o clădire cu patru etaje din Nikopol care a fost bombardată pe 11 august. Ele locuiesc alături. „Ne-a speriat foarte tare”, își amintește Raisa. „Acum, suntem atacați în fiecare zi, de mai multe ori pe zi”. Și ei sunt îngrijorați de proximitatea centralei nucleare. „Acesta ar putea fi un al doilea Cernobîl”, spune Raisa, referindu-se la orașul din nordul Ucrainei, care a fost locul celui mai mare dezastru nuclear din istorie în 1986, când făcea parte din URSS.

Centrala nucleară nu produce aproape deloc energie electrică. Toate cele șase reactoare funcționează în modul minim, cunoscut sub numele de oprire la rece. Centrala termoelectrică învecinată este, de asemenea, inactivă. Înainte de război, Energodar producea jumătate din energia electrică de origine nucleară din Ucraina.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *