International

Vladimir Putin este deja în război cu NATO. ”Calculele sale cu privire la politica americană s-au dovedit în mod repetat greșite”

3 minute necesare pentru a citi articolul

Duminica, 21 Iulie 2024, ora 03:44

405 citiri

Vladimir Putin este deja în război cu NATO. ”Calculele sale cu privire la politica americană s-au dovedit în mod repetat greșite”

Vladimir Putin duce un război din umbră cu NATO/ FOTO: Kremlin.ru

Interdicția administrației Biden privind utilizarea armelor americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi baze de rachete și aerodromuri din interiorul Rusiei condamnă Ucraina la un război de uzură. Dar Rusia desfășoară, de asemenea, o campanie aproape necontrolată de sabotaj și intimidare în țările NATO, la care Alianța se străduiește să răspundă.

Mai rău, izolaționismul american, exemplificat prin alegerea de către Donald Trump a lui J.D. Vance ca vicepreședinte, înseamnă că până și capacitatea NATO de a-și îndeplini sarcina principală de apărare a propriului teritoriu este pusă sub semnul întrebării. Cea mai vulnerabilă zonă este porțiunea de teren de 64 km lățime care leagă Suwałki din Polonia de Alytus din Lituania. La sud-est se află Belarus, unde Kremlinul a desfășurat recent un exercițiu nuclear. Trupele chineze au desfășurat, de asemenea, exerciții acolo în această lună, subliniind prezența tot mai mare a Beijingului în Europa, scrie, în The Times, Edward Lucas, scriitor și consultant specializat în probleme de securitate europeană și transatlantică.

La nord-vest se află Kaliningrad, un bastion militar rus care adăpostește rachete nucleare Iskander capabile să ajungă la Berlin. În opinia autorului, dacă Rusia preia acest teritoriu, statele baltice vor fi izolate de Europa, iar Occidentul va fi nevoit să aleagă între război total și capitulare.

„Invazia din Ucraina s-a extins deja în țările NATO. Drone rusești s-au prăbușit pe teritoriul României, iar Moscova a amenințat că va doborî un avion de recunoaștere francez. Poliția aeriană baltică a NATO a interceptat avioane militare rusești de peste 300 de ori numai în 2023. Rachetele rusești au traversat spațiul aerian polonez de două ori în drumul lor către ținte din Ucraina. Rusia desfășoară atacuri cibernetice și campanii de dezinformare. Bruierea GPS-ului de către Rusia este o problemă constantă”, a notat Lukas.

Un alt front în acest război este utilizarea migrației ca armă: trecerea ilegală a refugiaților, a solicitanților de azil și a potențialilor migranți economici peste frontierele UE. Rusia a testat pentru prima dată această tactică în 2015 și de atunci o folosește din când în când.

„Un nou val de război hibrid rusesc – terorismul – a cuprins Europa. Cel mai tulburător exemplu este complotul de asasinare a unor directori din industria europeană de apărare, inclusiv a directorului general al gigantului german de armament Rheinmetall”, adaugă Lucas.

Aliații NATO sunt îngrijorați că Rusia ar putea sabota cabluri și conducte în largul coastelor Irlandei. Submarinele de atac rusești sunt frecvent prezente în apele internaționale din largul coastei Irlandei, însă amplasarea lor a stârnit îngrijorare la cel mai înalt nivel al forțelor de apărare și în rândul aliaților europeni.

Putin vrea ca tulburările politice din SUA să influențeze încetarea ajutorului acordat Ucrainei

Președintele Biden, cel mai important aliat al Ucrainei, este implicat în cea mai mare criză politică a mandatului său, colegii democrați cerându-i să renunțe la candidatură. Iar fostul președinte Donald Trump, care conduce în sondaje, l-a ales ca vicepreședinte pe senatorul J.D. Vance, unul dintre cei mai vehemenți critici ai ajutorului american acordat Kievului.

Tendința generală în politica externă a SUA s-ar putea apropia de așteptările lui Putin: Statele Unite se concentrează din ce în ce mai mult asupra problemelor interne și sunt mult mai puțin preocupate de Ucraina, ceea ce ar putea duce la faptul că Washingtonul ar putea lăsa Kievul fără sprijin, așa cum spun criticii că s-a întâmplat cu Afganistanul în 2021, spune Anton Troianovski, șeful biroului din Moscova al The New York Times.

Sondajele arată că, deși majoritatea americanilor sunt în favoarea menținerii sau creșterii sprijinului acordat Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei, aceștia nu consideră că aceasta este o problemă-cheie în alegeri. Analiștii cred că Putin se bazează pe faptul că Occidentul, condus de Statele Unite, va înceta în cele din urmă să înarmeze Ucraina și îi va împinge pe liderii acesteia la un armistițiu în termenii Rusiei.

„Dar se pare că este prea devreme pentru Putin să sărbătorească. Calculele sale cu privire la politica americană s-au dovedit în mod repetat greșite”, adaugă Troianovski.



Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.