International

Zelenski a discutat cu Maia Sandu. Președinta Republicii Moldova urmează să facă o vizită la Kiev

1 minute necesare pentru a citi articolul

Joi, 23 Iunie 2022, ora 09:25

117 citiri

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a discutat la telefon cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, notează publicația Pravda.

”Ședința de mâine a Consiliului European a fost discutată cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Așteptăm decizia Uniunii Europene privind acordarea statutului de candidat statelor noastre. Am convenit asupra asistenței reciproce pe drumul către UE”, a scris președintele ucrainean, miercuri, 22 iunie, pe Twitter.

Pravda mai notează că se pregătește o vizită a președintei Republicii Moldova la Kiev.

Fii la curent cu cele mai noi informații LIVE despre războiul din Ucraina

Comisia Europeană a recomandat vineri, 17 iunie, ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidate pentru aderarea la blocul comunitar. Decizia trebuie să fie luată în unanimitate de statele membre și este așteptată astăzi.

Poziția Chișinăului după invazia rusă a stârnit indignare la Kiev, întrucât Moldova a anunțat imediat că nu va impune sancțiuni economice împotriva Rusiei. Totuși, Moldova a introdus mai multe interdicții, însă a făcut-o neoficial, evitând să fie inclusă în lista rusă a „statelor neprietenoase”.

Un alt subiect controversat pe lista discuțiilor dintre cele două țări este cel al livrării de arme. Potrivit Pravda, la începutul războiului, conducerea ucraineană a solicitat guvernului de la Chișinău să-i vândă avioane sovietice de luptă MiG-29, dar a fost refuzată pe motiv că Moldova nu vrea să irite Rusia.

Ulterior, Maia Sandu a declarat că țara sa nu are arme moderne pentru a oferi asistență militară Ucrainei și nici nu poate face acest lucru conform constituției sale.

Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *