Internet si Tehnologie

Pericolul major din spatele unor pagini sponsorizate de pe Facebook. Ce pot păți utilizatorii dacă le accesează FOTO

2 minute necesare pentru a citi articolul

Miercuri, 31 Mai 2023, ora 22:01

143 citiri

Pericolul major din spatele unor pagini sponsorizate de pe Facebook. Ce pot păți utilizatorii dacă le accesează FOTO

Utilizatorii sunt sfătuiți să evite postările sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire FOTO Pixabay

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) atrage atenţia asupra postărilor sponsorizate de pe Facebook, întrucât unele dintre ele folosesc conturi sau pagini compromise pentru a propaga tentative de fraudă.

Atacatorii se folosesc de imaginea unor persoane publice, a unor firme sau instituţii media.

”Atenţie la postările sponsorizate de pe Facebook! Unele pagini sau conturi de Facebook compromise sunt folosite de atacatori pentru a propaga tentative de fraudă”, a transmis, miercuri, DNSC.

Specialiştii postează mai multe fotografii cu o astfel de tentativă.

”Aveţi exemplul unei pagini care aparţine unui magazin de biciclete care promovează un articol fals care are ca scop principal promovarea unei false oportunităţi de investiţie, care ar fi fost recomandată de Ion Ţiriac şi alte persoane publice. Articolul foloseşte identiatea vizuală Libertatea, Ştirile Pro TV sau Antena 3”, au mai transmis specialiştii.

Potrivit acestora, odată ce utilizatorul accesează postarea sponsorizată, este redirecţionat către un articol care încearcă să-l convingă să viziteze pagini de phishing.

”Atacatorii vor astfel să convingă potenţiale victime să-şi furnizeze date personale, financiare sau de autentificare pe site-uri controlate de ei, sub pretextul investiţiilor ce pot genera un profit solid într-un termen foarte scurt”, avertizează DNSC.

Recomandările specialiștilor:

– Citiţi şi analizaţi cu atenţie informaţiile culese din mediul online

– Evitaţi accesarea link-urilor din astfel de postări sponsorizate care oferă oportunităţi rapide de îmbogăţire

– Nu furnizaţi date personale, de autentificare sau de card pentru a vă înscrie în astfel de programe-capcană

– Atenţie la corectitudinea gramaticală şi la exprimarea textului în limba română. De multe ori atacatorii folosesc instrumente automate de traducere, care vor genera un text ciudat în exprimare şi plin de greşeli.

– Verificaţi întotdeauna pe site-ul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la secţiunea „Alerte Investitori – Informări” şi secţiunea „Atenţie la Entităţi Neautorizate!” informaţii referitoare la posibile fonduri care au ca scop înşelarea investitorilor sau referitoare la fonduri neautorizate sau care nu prezintă încredere.

”În cazul în care aţi introdus date de card sau de autentificare la conturile de internet banking, sesizaţi imediat banca, iar dacă aţi fost păgubit prin această metodă depuneţi o plângere la Poliţie, fizic sau online”, a mai transmis DNSC.

Instituția mai recomandă ca astfel de inițiative să fie raportate către rețeaua socială și către DNSC (alerts@dnsc.ro, respectiv 1911).Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *