Life style

Transformă balconul într-o zonă de recreere

4 minute necesare pentru a citi articolul

Advertorial

Marti, 29 August 2023, ora 16:32

59 citiri

Un sanctuar plăcut pentru lectură în compania cărții tale preferate, un adăpost intim pentru serile romantice cu un pahar de vin sau o oază luminoasă destinată petrecerilor cu prietenii – este timpul să explorezi potențialul ascuns al balconului tău. Dacă îți dorești să metamorfozezi un spațiu tipic de exterior într-un refugiu atrăgător, în care să petreci mai mult timp, acum este momentul potrivit. Fie că visezi la un colț de relaxare pentru a citi o carte, la un răsfăț stilistic de tip oriental sau chiar la o mică grădină urbană – transformarea acestor metri pătrați suplimentari depinde de viziunea și creativitatea ta.

Elementele unei zone de relaxare

Percepția odihnei variază de la persoană la persoană. Pentru unii, înseamnă liniște și pace, pentru alții, momente de creativitate în timpul liber, în timp ce pentru alții poate fi legată de socializare cu prietenii. În cadrul unei zone de recreere, următoarele atribute sunt esențiale:

1. Un loc confortabil pentru relaxare: Un loc plăcut pentru a sta sau a se întinde este esențial. Fie că alegi un scaun confortabil sau o canapea, asigură-te că este adecvat pentru momentele de relaxare.

2. Un spațiu pentru servit: O masă pentru a lucra, a savura ceaiul sau cafeaua este un element esențial. Alege o masă practică și potrivită dimensiunilor balconului.

3. Elemente de decor: Adaugă elemente decorative care să îmbunătățească starea de spirit, cum ar fi plante, tablouri sau obiecte personale care reflectă gusturile tale.

4. Iluminat ambiental: Un iluminat corespunzător este important pentru a crea o atmosferă plăcută, fie că alegi lămpi suspendate, felinare sau alte surse de lumină ambientală.

5. Echipament pentru condiții extreme: Pentru a profita de balcon în toate anotimpurile, ia în considerare adăugarea unui încălzitor pentru sezonul rece sau un ventilator pentru zilele călduroase.

Zona de relaxare trebuie să reflecte activitățile planificate pentru acest spațiu.

Sfaturi pentru amenajarea unui balcon

În continuare, vă oferim sugestii și îndrumări din partea echipei SHOBA.ro pentru a vă ajuta să transformați un balcon mic într-un spațiu confortabil, având în vedere următoarele aspecte:

1. Intimitatea garantată a privirilor laterale

 • Optați pentru soluția practică a unui paravan pentru a crea intimitate pe balconul dvs. Nu este necesar să construiți un gard permanent; un paravan poate îndeplini aceeași funcție. Paravanele din țesătură obișnuită se pot deteriora rapid în condiții meteo nefavorabile, de aceea vă sugerăm să alegeți un paravan din lemn sau răchită, care se va dovedi mai durabil.
 • Puteți alege și un paravan pentru balcon impermeabil, care vă asigură intimitatea necesară pentru momentele de relaxare sau pentru a vă bucura de razele soarelui pe balcon. Realizat dintr-o țesătură special concepută, acest paravan reușește să își păstreze integritatea în condiții meteo nefavorabile sau în fața vântului puternic. În plus, procesul de prindere a acestuia pe balcon este simplu și rapid, datorită ocheților din aluminiu și sforii incluse care îl însoțesc.
 • O altă idee simplă și eficientă este să atârnați un covoraș din bambus, pentru a conferi un aspect îngrijit și intim balconului.

Pentru a descoperi o gamă mai largă de opțiuni pentru paravanele de balcon, vă încurajăm să explorați diversitatea ofertelor disponibile pe SHOBA.ro.

2. Transformarea podelei

 • Gresia veche poate fi înlocuită cu pardoseală specială pentru grădină, cum ar fi parchetul de exterior. Acesta poate fi simplu așezat peste suprafața actuală.
 • Pentru a asigura siguranța iarna, recomandăm utilizarea podelei din lemn, care oferă aderență sporită. Scândurile speciale pentru pardoseală exterioară sunt disponibile pentru achiziționare. Acestea dispun de o textură nervurată, asigurând o suprafață antiderapantă în timpul sezonului rece.
 • O opțiune intrigantă este reprezentată de alegerea ierbii artificiale pentru podea. Desigur, acest lucru implică o tehnică specială pentru a realiza acest proces în mod corespunzător, fiind o abordare destul de complexă. Cu toate acestea, dacă intenționați să vă relaxați și să vă bucurați de balcon, puteți evita aceste complicații și să încercați această idee atrăgătoare.

3. Mobilierul potrivit

 • Pentru un balcon îngust, cea mai potrivită alegere constă în selectarea unei mese pliabile și a unor scaune.
 • O alternativă excelentă este reprezentată de o masă suspendată, care se fixează de balustrada balconului. Pentru un echilibru estetic, puteți adăuga un ghiveci de flori sau o cutie pentru flori. Atunci când masa suspendată nu este utilizată, cârligele pot fi folosite pentru a susține un uscător de rufe – astfel veți obține o soluție practică 2-în-1.
 • În cazul în care balconul nu este mic, puteți alege să instalați o tejghea de bar la balustradă.
 • Pe un balcon lung, o variantă interesantă poate consta în amplasarea unei bănci de-a lungul balustradei.
 • O altă opțiune este instalarea unei cutii de depozitare, care să găzduiască obiectele necesare pe balcon în timpul verii și să le protejeze în restul anului. În perioada caldă, cutia poate fi folosită ca o bancă suplimentară. Asigurați-vă că tratați lemnul cu un antiseptic și lăcuitor pentru uz exterior pentru a preveni deteriorarea cauzată de umiditate.
 • În zilele însorite, pofta de a citi o carte și de a vă bucura de razele soarelui poate fi irezistibilă, puteți opta pentru o canapea sau un șezlong bine ales, care să ofere confortul necesar pentru astfel de momente de relaxare.
 • Puteți chiar să renunțați la mobilierul tradițional pe balcon și să optați pentru o abordare mai confortabilă, utilizând o saltea și perne moi. Această alternativă este excelentă în special pentru un balcon cu influențe orientale.

Transformarea unui balcon mic într-un spațiu confortabil de relaxare în oraș poate fi o experiență creativă și plină de satisfacții. Cu puțină planificare și atenție la detalii, poți să creezi un colț personal de paradis în mijlocul agitației urbane. Indiferent de dimensiunea balconului tău, acest spațiu poate deveni locul în care să te retragi pentru a te relaxa, medita sau pur și simplu a te bucura de priveliște.Articol preluat de la: ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.