liviu voinealiviu voinea banca mondialaliviu voinea reprezentant banca mondiala

Liviu Voinea, numit reprezentant al României la Banca Mondială

1 minute necesare pentru a citi articolul

Liviu Voinea, fost viceguvernator al Băncii Naționale și până recent reprezentant al României la Fondul Monetar Internațional, a fost numit reprezentant al României la Banca Mondială. Informația a fost publicată inițial de ZF și confirmată de Liviu Voinea pentru Economedia.

Liviu Voinea deține astfel funcția de Alternate Executive Director (Director executiv supleant) în cadrul Biroului directorului executiv. Biroul directorului executiv reprezintă în cadrul Consiliului de administrație al Grupului Băncii Mondiale circumscripția Armeniei, Bosniei și Herțegovinei, Bulgariei, Croației, Ciprului, Georgiei, Israelului, Moldovei, Muntenegrului, Țărilor de Jos, Macedoniei de Nord, României și Ucrainei (EDS19).

Directorul executiv și personalul său lucrează împreună cu ceilalți membri ai consiliului de administrație atunci când examinează și iau decizii cu privire la propunerile de împrumut și de garanție ale Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și la propunerile de credit, de grant și de garanție ale IDA (International Development Association) făcute de președinte. Aceștia decid asupra politicilor care ghidează operațiunile generale ale băncii. Biroul este, de asemenea, responsabil de prezentarea către Consiliul guvernatorilor, în cadrul reuniunilor anuale, a unui audit al conturilor, a unui buget administrativ și a unui raport anual privind finanțele, operațiunile și politicile Băncii.

Numele lui Liviu Voinea a fost vehiculat anterior pentru conducerea ANAF.

Liviu Voinea a reprezentat România la FMI în ultimii patru ani, iar mandatul lui s-a încheiat în august 2023. El a fost înlocuit de către Mihai Copaciu, directorul adjunct al Direcţiei Modelare şi Prognoze Macroeconomice din Banca Națională a României.

Liviu Voinea a fost ministru al bugetului în guvernul Ponta, decembrie 2012 – august 2014. El a colaborat și cu Mircea Geoană în perioada când acesta conducea partidul.

El a fost viceguvernator al BNR între octombrie 2014 și august 2019.

Liviu Voinea a devenit reprezentantul României la la Fondul Monetar Internațional în calitate de senior advisor al directorului executiv al FMI. Funcția a fost obținută în august 2019, când la Palatul Victoria se afla Viorica Dăncilă.

Curs de Guvernare a scris că Liviu Voinea este printre cei care au contribuit la pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul și-a asumat răspunderea.

Articol preluat de la: economedia.ro

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.