Locuri de munca

S-au depus 47.000 de cereri pentru somaj tehnic, in trei zile. Cele mai multe sunt in Cluj si Bucuresti

2 minute necesare pentru a citi articolul

Secretarul de stat in Ministerul Muncii Alin Ignat a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca la AJPIS au fost depuse pana in prezent peste 22.000 de cereri pentru somaj tehnic.

Potrivit acestuia, jumatate dintre ele vin din partea unor persoane fizice autorizate.

“In primele zile de depunere a solicitarilor pentru aceste tipuri de indemnizatii s-au inregistrat in total peste 22.000 de cereri. In prima zi vorbim de peste 6.000 de cereri, iar in data de 2 aprilie si astazi pana la aceasta ora, cate opt mii de cereri in fiecare zi. Din acest total de 22 de mii de cereri, aproape 50% dintre ele se refera la persoane fizice autorizate, vin din partea unor persoane fizice autorizate. Cele mai multe cereri s-au depus in Bucuresti, iar pe locul doi ca numar de solicitari este judetul Cluj. Prima cerere pe care am primit-o a fost imediat dupa miezul noptii pe data de 1 aprilie, a fost o cerere din judetul Galati, pentru intreprindere familiala”, a afirmat Alin Ignat.

El a precizat ca platile pentru persoanele fizice autorizate se fac in contul PFA-ului.

“In legatura cu persoanele fizice autorizate trebuie sa fac precizarea ca platile se fac in contul persoanelor fizice autorizate, din motivul ca aceasta masura de sprijin este adresata persoanelor fizice autorizate. Tocmai de aceea nu se poate face o plata din bugetul de stat pentru un sprijin acordat persoanei fizice autorizate, aceasta plata nu se poate face intr-un cont personal”, a explicat secretarul de stat.

El a mai precizat ca Ministerul Muncii face toate demersurile pentru ca plata beneficiilor sociale, a alocatiilor, a indemnizatiilor de crestere a copilului, sa fie facuta inainte de termenul prevazut, poate chiar inainte de sarbatori.

La ANOFM au fost depuse peste 25.000 de cereri

Presedintele ANOFM, Victor Picu, a anuntat, in aceeasi conferinta de presa, ca au fost depuse peste 25.000 de cereri pentru plata somajului tehnic, cele mai multe din Cluj.

“Si la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca, incepand cu data de 1 aprilie dimineata, am primit solicitari pentru plata somajului tehnic. Pana azi au fost depuse peste 25.000 de cereri pentru aproximativ 240.000 de salariati, de angajati, iar din domeniile care se evidentiaza pentru care au fost depuse aceste cereri sunt industria prelucratoare si Horeca. Dintre toate judetele tarii, judetul Cluj a avut o frecventa foarte mare a depuneri acestor solicitari, cele mai multe sunt depuse in judetul Cluj pentru peste 30.000 de salariati”, a explicat presedintele ANOFM.

El a mai spus ca de multe ori calculul pentru suma solicitata este gresit.

“Calculul pentru suma solicitata, de multe ori, este gresit. Se solicita mai mult decat calculul care este facut conform Ordonantei de Urgenta 30, Ordonantei de Urgenta 32, iar aceasta greseala pleaca de la faptul ca calculul se face nu de la data suspendarii contractului, ci de la data de 16 martie chiar daca contractul nu a fost suspendat, iar solicitarea indemnizatiei se face pentru o luna intreaga desi plata trebuie facuta la 1 aprilie pentru luna martie, deci este o fractie dintr-un salariu, nu un salariu intreg”, a precizat Victor Picu.

Citeste si:

Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.Citeste articolul complet pe www.ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *