Magazin

”E un dar pe care îl facem Bucureștiului. Veniți seara să admirați fațada” FOTO

2 minute necesare pentru a citi articolul

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 22:44

140 citiri

Casa celebrei curtezane Mița Biciclista, redeschisă pentru public la începutul lunii noiembrie, după 80 de ani cu un mare bal organizat de Asociația Română pentru Cultură, Educație și Normalitate, a fost decorată pentru sărbători, a anunțat pe Facebook Alberto Groșescu, director Executiv la ARCEN.

„Azi noapte, în ajun de Moș Nicolae, am decorat casa @lamitabiciclista pentru sărbătoare și pentru Primul Crăciun la Mița Biciclista.

Piața Amzei prinde viață. E un dar pe care îl facem Bucureștiului.

Veniți seara să admirați fațada casei.

Și vă așteptăm pe 9-10 decembrie la Grande Soirée Années Folles să creăm împreună o nouă istorie glorioasă a casei!”, a scris acesta pe Facebook.

Casa Mița Biciclista se află în centrul Bucureștiului, pe strada Christian Tell, nr. 11.

Povestea celebrei curtezane

Pe numele său real Maria Mihăescu, Mița Biciclista a fost o femeie considerată în epocă de o frumusețe răpitoare, care a bulversat moravurile lumii bune a Capitalei.

Istoricii spun că s-a născut în comuna Filipeștii de Pădure, sat Dițeși, județul Prahova, în anul 1885 și nu avea mai mult de 15 ani când și-a început cariera de curtezană. Cu ochii ei verzi-albaștri a ”înnebunit” bărbații, printre clienții ei aflându-se nume celebre ale protipendadei Micului Paris. Printre aceștia, Nicolae Grigorescu, Octavian Goga și chiar regale Ferdinand. Despre Ferdinand se spune că i-ar fi făcut cadou casa din apropiere de piața Amzei din București și care poartă numele curtezanei.

Odată cu emanciparea Bucureștiului, plimbatul cu bicicleta devenise o modă a Capitalei sfârșitului de secol XIX, doar că era o distracție rezervată aproape exclusiv bărbaților.

Mița Mihăescu se pare că a fost prima femeie din România care s-a plimbat cu bicicleta, îndrăznind să sfideze vremurile, iar de aici i se trage și porecla.

Curtezana s-a căsătorit spre finalul anilor 40 cu generalul Alexandru Dimitrescu. Presa vremii scria că ar fi fost cerută de soție chiar de către regele Manuel al Portugaliei, însă ea îl iubea nebunește pe doctorul Nicolae Minovici și l-a refuzat pe rege.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *