Magazin

Structură gigantică misterioasă pe o planetă vecină Pământului VIDEO

2 minute necesare pentru a citi articolul

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 04:41

174 citiri

Doi oameni de știință de la Agenția Spațială americană NASA au dezvăluit o imagine uimitoare a planetei Jupiter, din apropierea Pământului, ca parte a seriei lor Astronomy Picture of the Day.

Fotografia arată o gigantică structură roșie de pe Jupiter, un punct neobișnuit care se referă la un sistem de furtuni aflate în desfășurare acolo.

Jupiter este denumită ”Regele zeilor”, fiind a cincea planetă de lângă Soare, în privința distanței față de astrul nostru, având în compoziția sa în principal hidrogen și heliu, potrivit The Sun.

Imaginea planetei Jupiter a fost capturată de fotograful și pasionatul de astronomie Andrew McCarthy pe 27 septembrie 2022, instantaneu care o arată în timp ce se apropie de periheliu.

Periheliul descrie momentul în care Jupiter se află în cel mai apropiat punct față de Soare de pe orbita sa eliptică, lucru care se va întâmpla la începutul anului 2023.

Un nou fenomen neobișnuit descoperit: Ceva neștiut din aer ne îmbolnăvește

„Aceasta îl face pe Jupiter excepțional de aproape de planeta noastră, rezultând în prezent vederi excelente ale gigantului gazos care guvernează Sistemul Solar”, au scris astronomii NASA pe pagina lor web.

McCarthy a luat imaginea clară a lui Jupiter cu ajutorul unui mic telescop, dintr-o curte din Florence, Arizona, Statele Unite.

În centrul imagini se observă celebra pată uriașă roșie, centrul gigantului ciclon de furtuni. Această structură misterioasă de culoare roșiatică, are o formă ușor ovală și o lățime de aproximativ 16.349 de kilometri.

Furtuna este atât de mare pe Jupiter, încât ea ar putea cuprinde cu ușurință Pământul. De asemenea, pe imaginea capturată de McCarthty se observă și Luna lui Jupiter denumită Ganymede, situată jos în dreapta.

Descoperirea care a uimit experții din SUA: Tsunami gigantic de 4,5 de kilometri înălțime, propagat pe tot globul VIDEO

Astronomii NASA au remarcat: „Cea mai mare lună a Sistemului Solar și umbra ei sunt în tranzit peste vârfurile norilor din sud”. Masa planetei este de peste 2 ori și jumătate față de cea a tuturor celorlalte planete din Sistemul Solar, combinate.

Nu se știe cu exactitate ce cauzează culoare roșie a imensei pete de pe Jupiter. Ipotezele oamenilor de știință spun că ea poate fi cauzată de produsele chimice de acolo create de iradierea ultravioletă solară.Citeste articolul complet pe ziare.com

Primeste ultimele noutati pe mail

O colectie de articole selectate de echipa noastra. O data pe zi. Te poti dezabona oricand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *